Ruski medij tvrdi – srpsko oružje ide u Ukrajinu, Vučević negira izvoz na front

Ekonomija 27. feb 202317:26 97 komentara
Reuters/Yevhenii Zavhorodnii

"Po građanima Rusije iz Ukrajine lete srpske rakete". Ovakvom objavom ruski prodržavni medij Mash započeo je tekst o izvozu Krušikovog oružja, preko Turske i Slovačke, u - Ukrajinu. Najkraće rečeno - Srbija je Krušikovo oružje, 3.500 raketa M21 od 122 mm, izvezla u Tursku, posredstvom kanadske firme. A Turska je, potom, isto to oružje posredstvom američke firme, preko Slovačke, izvezla za Ukrajinu, tvrdi Mash objavljujući snimak iz skladišta u Bratislavi. "Mi naše oružje i vojnu opremu ne prodajemo nijednoj strani u sukobu. Da li privatne kompanije kupuju na trećim tržištima i prodaju kompanijama u nekim drugim državama - to nije pitanje za Srbiju", rekao je Miloš Vučević, ministar odbrane Srbije odgovarajući na poslaničko pitanje. Potencijalni problem u ovoj priči bi mogla da bude jedna od zakonskih odrednica koja kaže da krajnji kupac - u ovom slučaju Turska - ne može da izveze uvezeno oružje bez odobrenja nadležnog ministarstva države porekla - u ovom slučaju Srbije.

Pročitajte još:

Preduzeće „Sofag“ doo iz Beograda, u vlasništvu kćerke Slobodana Tešića – Jelene Petrović, izvezlo je oružje koje je proizveo „Krušik“, kanadskom kupcu za krajnjeg korisnika – Republiku Tursku. Ovaj dokument, pod oznakom „poverljivo“, objavio je u svom snimku ruski prodržavni medij Mash, koji ima dobre kontakte u ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova Rusije.

Na snimku je, navodi ovaj medij – skladište u Bratislavi, odakle će oružje biti transportovano u Rusiju.

„Na video snimku je skladište u Bratislavi, gde je tranzitom došlo 3.500 raketa M21 od 122 mm za sisteme GRAD-S. Dobavljač, odnosno pošiljalac je srpska namenska industrija Krušik. A, evo kako su se raktete našle u Slovačkoj: Kanadska firma JNJ Export Import naručila je rakete od srpskog Krušika. Sanduci su doleteli iz Srbije u Tursku gde se tranzitom, kao posrednik, bavila turska firma Arca Savunma Sanayi Ticaret. Iz Turske je ovaj tovar otišao za Slovačku, a odatle za – Ukrajinu“, navodi Mash.

dokumenti, ukrajina, krušik, oružje
Mash.ru

Ovaj medij potom navodi datume konkretne isporuke.

„Znaju li Srbi kome su prodali rakete – nije jasno. Isporuke su, prema našim informacijama, bile 4. i 6. februara. A, koliko ih je još bilo – ostaje da se nagađa…“, navodi Mash.

Aleksić: Zaobilaženje crne liste?

Priča o potencijalnom izvozu srpskog oružja u Ukrajinu bila je tema i današnjeg skupštinskog zasedanja.

Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke naveo je danas da se na društvenim mrežama pojavio snimak o izvozu 3.500 GRAD raketa nađenih u slovačkom skladištu, spremnih za izvoz u Ukrajinu.

„Kako je moguće da su BIA i Ministarstvo spoljnih poslova dali dozvole za izvoz tih raketa u Tursku, kada se zna da Turska proizvodi iste te rakete“, upitao je Aleksić ministra odbrane.

U izvoz je, naveo je Aleksić, uklučena i firma kćerke Slobodana Tešića „Sofag“, dok je, kako tvrdi, posrednik u poslu Mark Morales.

„Sad dolazimo do ključnog pitanja postojanja institucija u Srbiji – da li je ovo način se izbegava to što je Slobodan Tešić na crnoj listi američke  administracije i onda pravite kojekakve kombinacije sa oružjem“, upitao je Aleksić ministra odbrane.

Vučević: Ne izvozimo na front

Miloš Vučević je, odgovarajući na postavljeno pitanje, istakao da Srbija „apsolutno ne ne izvozi naoružanje ni za Ukrajinu, ni za Rusiju“.

„A, imamo pravo da izvozimo svima onima koji su legitimisani i legalni kao krajnji korisnici – ‘end user’. Naša namenska industrija mora da radi i da se razvija. Imamo pravo da izvozimo kao i svi durgi. Ne radujemo se sukobu u Ukrajini ili na bilo kom drugom ratištu. Ali, niko ne može da kazni Srbiju da ne izvozi zato što postoji sumnja gde će šta i kako da završi“, naveo je Vučević.

On je ponovio da Srbija ne izvozi naoružanje i vojnu opremu na front.

„Da li privatne kompanije kupuju na trećim tržištima i prodaju kompanijama u nekim drugim državama, to nije pitanje za Srbiju – to je međunarodna trgovina. Za nas to može da bude interesantno obaveštajno u smislu informacija, a ne zakonske obavezne ili regulative. Mi nećemo prodavati nikome ko je učesnik u ratu. Ne želimo da naše oružje koristi u ratu ni na jednoj, ni na drugoj strani. Ali ne želimo da budemo ni lažni moralisti – mi proizvodimo naoružanje i vojnu opremu, a ona se koristi od strane vojske i u ratnim sukobima. To jeste smisao naoružanja i vojne opreme – to nije muzejski eksponat, koji stoji u galerijskim prostorima, već je nešto što koriste vojske“, rekao je Vučević dodajući da nikada u životu nije video, ni upoznao „gospodina kojeg Aleksić pominje“.

Ministar odbrane je istakao i postojanje višegodišnjih ugovora sa kompanijama iz drugih država koje proizvode različite komponente.

„Nešto prave naši, nešto prave druge države. Mi ne možemo da prekidamo tu poslovnu saradnju koja traje godinama zato što nam se čini bi to nekio mogao da zloupotrebi, već moramo da gledamo naše državne, nacionalne, pa i ekonomske interese. Stav Srbije je da želi da se odmah prekine sukob u Ukrajini kao bratoubilački rat dva slovenska pravoslavna naroda. Mi naše oružje i vojnu opremu ne prodajemo nijednoj strani u sukobu“, zaključio je Miloš Vučević.

Zakon: Reeksport uz saglasnost ministarstva

Zakon o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, u članu 14, predviđa da prilikom izddavanja dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme, podnosilac zahteva mora, između ostalog, da dostavi originalnu potvrdu krajnjeg korisnika, overenu od strane zvaničnog organa države krajnjeg korisnika, što bi u slučaju ovog izvoznog posla bila – Turska.

Među podacima koje mora da sadrži originalna potvrda je i ova, pod stavkom broj 8: „izjava da se naoružanje i vojna oprema neće reeksportovati ili staviti na raspolaganje trećem licu bez pisanog odobrenja nadležnog ministarstva države isporučioca ili porekla robe, ili ako se država porekla naoružanja i vojne opreme saglasi da tu izjavu da nadležni organ države krajnjeg korisnika“, navodi se u pomenutom Zakonu.

I član 26 istog zakona bavi se „ponovnim izvozom“.

„Ako krajnji korisnik naoružanja i vojne opreme, koji su izvezeni iz Republike Srbije pod posebnim uslovima, zatraži saglasnost Ministarstva za ponovni izvoz ili dalju prodaju naoružanja i vojne opreme, saglasnost se može dati po proceduri propisanoj za izdavanje dozvole iz člana 16. ovog zakona“, stoji u ovom članu.

Izvoznik: Osnovan 2022. za trgovinu robom za domaćinstvo

Firma izvoznik „Sofag“ u vlasništvu kćerke Slobodana Tešića – Jelene Petrović, osnovana je 20. aprila 2022. godine. Kao pretežna delatnost prvobitno je bila upisana – trgovina na veliko ostalim proizvodima za domaćinstvo.

APR

Promena delatnosti upisana je 8. jula 2022. godine, kada je u Registar privrednih subjekata u APR upisana nova pretežna delatnost – nespecijalizovana trgovina na veliko.

Prema dokumentu koji je objavio ruski sajt Mash.ru, rešenje o dozvoli za izvoz naoružanja i vojne opreme upisano je u nadležni registar 20. jula 2022. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare