Rusko tržište akcija otvoreno prvi put za mesec dana, bez trgovanja za strance

Ekonomija 24. mar 202211:34 0 komentara
Shuttestock

Rusko tržište akcija otvoreno je prvi put za mesec dana, a investitori su učestvovali u veoma ograničenom trgovanju.

Referentni indeks MOEX ojačao je čak 10 odsto u jutarnjoj trgovini u Moskvi. Ruska centralna banka je zabranila kratkoročne prodaje, a stranim investitorima nije dozvoljeno da ponude akcije, što je zabrana koja bi mogla da pomogne u podršci akcijama.

Povezane vesti

Investitori su u mogućnosti da trguju sa 33 akcije tokom ograničene sesije od 9.50 do 14.00 po moskvoskom vremenu.

Među akcijama kojima se trguje su akcije Gasproma, Lukoila, VTB banke, Zberbanke, Rusala i Rosnjefta.

Ruskim akcijama se poslednji put trgovalo 25. februara, dan pošto je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu, što je izazvalo nagli pad vrednosti akcija.

Indeks MOEX je ove godine izgubio oko 35 odsto vrednosti, dok je indeks RTS, koji je denominovan u dolarima, pao za 42 odsto.

U nedeljama otkako je prestala trgovina ruskim akcijama, sankcije koje je Rusiji uveo Zapad skrhale su rublju i urušile ekonomiju zemlje.

Očekuje se da američki predsednik Džozef Bajden objavi nove sankcije Rusiji tokom svog ovonedeljnog puta u Evropu. On će danas učestvovati na samitu lidera NATO u Briselu, a očekuje se da se obrati i na sastanku Evropskog saveta i G7.

Stranim investitorima nije danas dozvoljeno da prodaju akcije prema novim pravilima koja brokerima zabranjuju da sprovode prodaje u njihova imena.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!