RZS: Prosečna godišnja inflacija u Srbiji u 2021. manja nego u nekim zemljama EU

Biznis 14. jan 202216:27 > 16:297 komentara
Izvor: logo

Prosečna godišnja inflacija je u Srbiji u 2021. godini iznosila četiri odsto, dok je u Poljskoj iznosila 5,1 odsto, u Mađarskoj i Rumuniji pet odsto, a u Češkoj 3,9 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RSZ).

U reagovanju RSZ-a na izjavu predsednika Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Dušana Nikezića da Srbija ima značajno veću inflaciju od evropskog proseka, navodi se da je, kad je reč u najrazvijenijim evropskim zemljama, prosečna godišnja inflacija prošle godine iznosila je 3,1 odsto u Nemačkoj, a tri odsto u Španiji.

Pročitajte još:

Manju godišnju inflaciju, kako je naveo RSZ, imale su Francuska (1,6 odsto) i Italija (1,9 odsto).

Nikezić je u jučerašnjem saopštenju ukazao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo netačnu informaciju da će inflacija u Srbiji u 2021. biti najniža, niža nego i u Nemačkoj, zato što godišnja inflacija u Srbiji bila 7,9 odsto, a u Nemačkoj 5,7 odsto.

U reagovanju direktora RZS-a Miladina Kovačevića navodi se da se „u jeku predizborne histerije, ponovo statistički podaci zloupotrebljavaju u političke svrhe, u čemu prednjači dežurni ‘prorok propasti’ gospodin Nikezić“.

Kovačević je naveo da „neslavni desetogodišnji rekord u pogledu visine inflacije u Srbiji i dalje drži 2011. godina kada je prosečna godišnja inflacija iznosila 11 odsto (a u aprilu te godine međugodišnja čak 14,7 odsto) upravo kada je ovaj ‘ekspert’ bio na poziciji državnog sekretara u Ministarstvu finansija i kada je u ovom ‘zlatnom dobu’ njegovog političkog delovanja, Srbija dovedena na ivicu bankrotstva“.

„Srbija sada, kao i druge zemlje u svetu, trpi posledice inflacije, ali ni u tom pogledu nije najgora kao što Nikezić tvrdi“, , istakao je Kovačević.

Govoreći o životnom standardu građana u inflatornim uslovima, Kovačević je naveo da plate nisu „kaskale“ za inflacijom u 2021. i verovatno neće ni u 2022. godini.

„Polovinom godine očekuje se smirivanje inflacije, tako da se ni ovoga puta neće obistiniti kataklizmički scenario gospodina Nikezića koji toliko očajno priželjkuje“, naveo je Kovačević.

On tvrdi da je Nikezić „u više navrata zlonamerno navodio netačan podatak da polovina građana Srbije, ili oko tri miliona, živi na ivici siromaštva, što opet razotkriva njegovo neznanje i nepoznavanje statističke metodologije i koncepta merenja siromaštva prema metodologiji Eurostata“.

„Prema poslednjim podacima, stopa rizika od siromaštva u 2020. godini iznosila je 21,7 odsto, odnosno oko petine stanovništva Srbije bilo je u riziku od siromaštva. Od 2015. godine ova stopa je u konstantnom padu, kada je iznosila 26,7 odsto, odnosno kada je svaki četvrti stanovnik Srbije bio u riziku od siromaštva“, naveo je Kovačević.

Komentari

Vaš komentar