S desne strane subvencije, s leve ništa, a opština – ista

Biznis 28. jan 202208:0945 komentara
Dunav
Profimedia/Kokixx/Alamy

Jesmo li mi, koji živimo na levoj obali Dunava, građani petog reda, upitao je žitelj prigradskog beogradskog naselja Ovča nadležne u Opštini Palilula. Ova opština, naime, nudi građanima na svojoj opštini subvencije za zamenu stolarije u okviru konkursa za unapređenje energetske efikasnosti, ali samo onima koji žive - na desnoj obali Dunava. Ko živi na levoj strani reke, u istoj opštini, na pomoć lokalne samouprave ne može da računa.

Kao u staroj Ršumovoj pesmi o deset ljutih gusara – od deset ih ostade nijedan. U ovom slučaju jedan. Ili tačnije – pola jednoga.

Pročitajte još:

Od ambiciozno najavljenih subvencija za zamenu stolarije za žitelje na teritoriji cele Srbije, pravo na subvencije dobilo je svega 67 gradova i opština – upola manje nego što ih ima. Toliko ih je i samo izdvojilo novac u tu svrhu i ispunilo predviđene uslove.

U Beogradu subvencije, na kraju, deli samo jedna opština – Palilula. Ali pravo da za njih konkurišu nemaju svi njeni stanovnici, već samo oni koji žive – na desnoj obali Dunava. Komšije koje kuće i stanove nemaju na potezu Bulevar kralja Aleksandra – Takovska – Vojvode Dobrnjca – Poenkareova – Bulevar despota Stefana – Cvijićeva i Ruzveltova, trenutno nemaju ni mogućnost da jeftinije nabave stolariju. 

Na ovaj problem redakciji N1 ukazao je upravo žitelj jednog od naselja s leve strane Dunava – iz Ovče.

Ko je levo, a ko desno

Prema podacima sa zvanične internet stranice Opštine Palilula, reč je o najvećoj beogradskoj opštini po površini. Osim užeg gradskog jezgra, na desnoj obali Dunava nalaze se naselja Karaburma, Višnjica, Višnjička banja, Rospi ćuprija, Slanci i Veliko Selo. A na levoj obali Dunava, u istoj opštini, naselja – Krnjača, Kotež, Borča, Ovča, Reva i Padinska Skela.

U javnom pozivu Opštine Palilula jasno stoji da pravo na subvencije za energetsku efikasnost ima vlasnik kuće ili stana koji živi na području opštine „sa desne strane Dunava u skladu sa Procenom prioritetizacije i rangiranja segmenata građevinskog fonda, a za potrebe realizacije mera energetske sanacije na fasadnoj stolariji na teritoriji Gradske opštine Palilula, koju je izradio Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, u celini između već ulica: Bulevar kralja Aleksandra, Takovska, Vojvode Dobrnjca, Poenkareova, Bulevar despota Stefana, Cvijićeva i Ruzveltova, izuzev Profesorske kolonije koja uživa status prethodne zaštite i predstavlja prostorno kulturno-istorijsku celinu“.

Opština Palilula na ime sanacije fasadne stolarije, tako, delu svojih žitelja nudi subvencije u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara.

Uslov je – osim da žive na desnoj obali Dunava – i da su vlasnici stanova i kuća bar započeli proces legalizacije ili uknjiženja o čemu treba da dostave dokaz, i da je, ako za subvencije konkuriše stambena zajednica, ona upisana u odgovarajući registar.

Pravo učešća na javnom pozivu za subvencije nemaju vlasnici posebnih delova stambeno-poslovnog objekata koji ne služe za stanovanje, vlasnici stambenih objekata koji su u prethodnom periodu koristili sredstva grada ili opštine za slične aktivnosti, kao i vlasnici stanova i kuća koji su dobili rešenja o subvencijama za slične aktivnosti pa od njih odustali.

I naravno – ni stanovnici leve obale Dunava.

Oni će svoje pravo na subvencije, možda, moći da ostvare u novom, najavljenom krugu subvencija posle ovoga koji se smatrao probnim, „pilot“ projektom.

Iz resornog ministarstva sada najavljuju novi krug „vredan“ 230 miliona evra subvencija za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela. Princip „pola daje vlasnik kuće, pola opština“ važiće i ubuduće, ali će žitelji nerazvijenih opština u Srbiji, kako se najavljuje, moći da računaju na manji udeo iz svog džepa od polovine investicije.

Portal N1 je pitanje zašto je javni poziv raspisan za subvencije za energetsku efikasnost kuća i stanova isključivo s desne strane Dunava uputio pres službi Opštine Palilula u utorak, 25. januara. Odgovor do trenutka objave ovog teksta – nismo dobili. Javni poziv za prijavu građana za subvencije otvoren je još danas, 28. januara 2022. godine.

Komentari

Vaš komentar