Šapić najavio novu pešačku zonu u centru Beograda – ukida li se „krug dvojke“

Ekonomija 21. maj 202420:19 > 20:30 75 komentara
Beoinfo

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić je danas najavio novu pešačku zonu u centru grada koja će spojiti Kalemegdan i Knez Mihailovu ulicu.

Nova pešačka zona će zahvatiti deo Pariske i ulice Tadeuša Košćuška prema Kalemegdanu, preneo je Beoinfo.

Pročitajte još:

Šapić je kazao da je došlo vreme da bude realizovana ideja iz osamdesetih godina, da se deo od Kalemegdanske tvrđave do Terazijske česme pretvori u pešačku zonu.

Prema njegovim rečima, time bi bilo omogućeno da se nesmetano prolazi od beogradskog „Pobednika“ i kroz Kalamegdanski park do Terazijske česme.

„Imamo idejno rešenje i očekujemo da negde na jesen budu stvoreni uslovi da na delu Pariske, do Gračaničke i do Uzun Mirkove, napravimo veliki trg, šetalište i pešačku zonu“, kazao je.

Portal eKapija navodi da, iako se iz gradonačelnikove izjave ne može razaznati kako bi sve to trebalo da izgleda, na ilustraciji dostavljenoj medijima se vidi da je predviđeno ukidanje tramvaja u Pariskoj ulici – time i prekidanje beogradskog „kruga dvojke“ – i gradnja tramvajske pruge oko Donjeg grada Beogradske tvrđave (gde je prethodno ukinuta železnica).

Šapić je naveo i da će se parelelno gledati da se uradi „jedna vrsta rekonstrukcije“ Knez Mihailove, „gde god je to moguće“.

Dodao je da će to biti rađeno „sa posebnom pažnjom na plato ispred Filozofskog fakulteta“, za koji je, kako je kazao, već urađen projekt“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare