Šapić: Rebalans je racionalno trošenje novca, „Beli“ će učiniti grad bezbednijim

Biznis 28. sep 202212:068 komentara
Izvor: Tanjug/ Vladimir Šporčić

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je na sednici Skupštine Beograda da predloženi rebalans budežta predstavlja racionalno trošenje novca i da će ova gradska uprava biti domaćinska. Prethodnu je optužio da je svako malo tražila novac iz republičkog budžeta. U toku je sednica Skupštine Beograda, a na dnevnom redu je 30 tačaka. Skupštinska većina odbacila je sve predloge za dopunu koje su preložili opozicioni odbornici.

Pročitajte još:

„Puno smo radili za prethodna tri meseca, ismevali su me, govorili su: ‚šta je Šapić to sve radio‘, šta smo mi uradili kao celokupna gradska uprava. Ja vam kažem da mi nismo stali. Bilo je tako da bismo zadovoljili potrebe u trenutku kada je energetska kriza u toku“, rekao je Šapić na sednici.

On je istakao da rebalans predstavlja racionalno trošenje novca u odnosu na raniji period.

Šapić je odbornicima, koji treba da se izjasne o predlogu rebalansa, rekao da je bilo teško zadovoljiti potrebe nastale zbog globalnih okolnosti u pogledu nabavke energenata, a da se ne ugrozi „neka vitalna stvar“.

„Ne samo da smo uspeli nego smo i ‘iskopali’ neke suvišne troškove i preusmerili novac“, rekao je Šapić.

Naveo je da će tako biti moguće iz sredstava grada obezbediti 1,8 milijardi dinara za vraćanje starih dugova opština, 2,5 milijarde za subvencije boravka dece u privatnim vrtićima, kao i oko dve milijarde za vaučere za nabavku odeće i opreme za decu.

Govoreći o planu za osnivanje novog sekretarijata za javni red i njegovim pripadnicima „beogradskim ličnim asistentima“ ili „Belima“, Šapić je rekao da je oduvek sanjao da „dobijemo bezbedan grad, čiji će službenici biti na usluzi građanima“.

„Čavrljajte i smejte se, ali Beograd će tako postati najbezbedniji grad jugoistočne Evrope“, rekao je Šapić odbornicima, obrazlažući ideju da novi Sekretarijat, između ostalih, preuzme nadležnosti komunalne milicije.

Osvrćući se na protest zaposlenih u komunalnim preduzećima koji je održan uoči sednice Skupštine grada, Šapić je govorio o osnivanju dva nova gradska preduzeća, što osporvaju učesnici protesta.

„Neko im je rekao da će da se gase komunalna preduzeća, Zelenilo, Čistoća… To su budalaštine. Preduzeće ‘Beogradski park’ neće zapošljavati bogzna koliko ljudi, ideja je da se ono pozabavi logistikom i omasovljenjem posete parkovima“, rekao je Šapić.

Kada je reč o drugom preduzeću, koje bi trebalo da preuzme naplatu karata za gradski prevoz, Šapić je najavio da će – čim Skupština grada odluči da ga osnuje – i ono bude oformljeno, a da „novac sa kioska (za karte) ide kod nas, a ne u privatno preduzeće“.

„Zašto nisu protestovali pre 12 godina, kad je naplata karata predata privatnicima, a subvencije za Gradsko saobraćajno (GSP) sa 70 porasle na 250 miliona evra, nego danas kada smo rekli da ćemo proveriti poslovanje GSP i videti kako da se povećaju plate vozačima?“, upitao je Šapić.

 

Komentari

Vaš komentar