Savet za rast BDP: Rad na kapitalnim projektima nastavljen uprkos pandemiji

Biznis 09. feb 202117:59
Shutterstock

Na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto društvenog proizvoda (BDP) ocenjeno je da se i pored problema koji su nastali kao posledica pandemije rad na kapitalnim projektima nastavlja utvrđenom dinamikom, saopštila je Vlada Srbije.

Kako se navodi, kao kapitalni projekti označeni su i oni čiji je početak izgradnje planiran za ovu godinu, poput saobraćajnice Novi Sad – Ruma na Fruškogorskom koridoru, deonice brze pruge Novi Sad – Kelebija, deonice puta Niš – Merdare, Novi Beograd – Surčin, gasne interkonekcije Srbija – Bugarska, kao i drugi projekti, čiji je završetak planiran za ovu godinu.

Pored saobraćajne infrastrukture, akcenat je bio i na realizaciji projekata u oblasti zaštite životne sredine, naročito na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže.

Kao posebna šansa Srbija na sastanku je istaknuta poljoprivreda, a resorni ministar je u tom kontekstu istakao proizvodnju hrane za kućne ljubimce iz četiri fabrike u Srbiji, gde je zabeležen značajan rast izvoza, kao i potrebu za otvaranjem novih tržišta za izvoz svinjskog mesa.

Posebno je naglašena potreba razvoja zelene energije i prateće infrastrukture, kao uslova koje će u skoroj budućnosti biti neophodno ispuniti radi privlačenja direktnih stranih investicija i očuvanja životne sredine.

Sednicom je predsedavala premijerka Ana Brnabić.

Komentari

Vaš komentar