Saveti jednog od mladih lidera Evrope: Kako biti dobar menadžer

Biznis 08. apr 202120:585 komentara

Marko Cvetković, direktor marketinga kompanije A&P DOO Pepsi Srbija, prepoznat je kao jedan od top 40 mladih lidera Jugoistočne Evrope za 2021. godinu, do 40 godina starosti, po izboru Biznis elit awards.

U obrazloženju se navodi da je Cvetković harizmatični, moderan lider, koji uživa veliku reputaciju u poslovnoj zajednici i ne beži od izazova.

Marko Cvetković kaže za Infobiz da dobar menadžer ima sposobnost da dobro upravlja ljudima i da postavi prave ljude na pravo mesto, primerom pokaže kako se obavlja posao i nesebično deli svoje znanje sa svojim timom.

„Dobrog menadžera nije sramota da pita svoje zaposlene ako nešto ne zna, jer tu mora da postoji dvosmerna komunikacija, on uči od tima i tim od njega. A uspešan tim čini skup ljudi koji najbolje funckionišu zajedno, ne moraju to biti najboljih pojedinci u svom sektoru. Važno je da taj tim pobeđuje“, kaže Cvetković.

Kako je rekao, moderan pristup marketingu podrazumeva da se dopre do što većeg broja potrošača tamo gde su oni.

„Svi danas imamo laptopove, više telefona, imamo pametne uređaje kod kuće, postoje brojni kanali komunikacije, važno je da se poruka prenese na pravi način. I koliko je do sada bio važan content (sadržaj) sada je u prvi plan izbio kontekst u kojem se plasira marketinška poruka. Moraju se pomno pratiti društvena dešavanja, ne može se ići vam društvenih i poslovnih tokova, moramo ih podržati ili napravit neki pomak u tim oblastima“, rekao je.

Cvetković poručuje da je u kampanji za naklonost potrošača zdrava konkurencija dobra i tera sve da idu napred, da budu bolji.

„To nije borba u kojoj neko pobedi, jer to znači da je neko drugi izgubio i da nestaje. Događaju se stalne fluktuacije potrošača sa jednog brenda na drugi i borba se svela na to da svako pruži svoj maksimum, a na potrošačima je da odluče da li im to odgovara, da li su vrednosti koje kompanija predstavlja u skladu sa njihovim vrednostima“, kaže Cvetković.

Kao poruku za buduće marketinške stručnjake, Cvetković kaže – kradite znanje od onih koji su dokazani u tom polju.

„Marekting nije prava linija, nego su brda i doline, promene su česte, mora puno da se uči i da se shvati kako se globalni trendovi mogu preneti u lokalnim uslovima. Treba što više čitati, slušati one koji su uspešni, a spremni su da podele znanje, a sve je to dostupno zahvaljujući internetu“, kaže Cvetković.

Komentari

Vaš komentar