Savić: Zapanjen sam izjavom Mihajlović, od EPS napraviti profitabilno preduzeće

Ekonomija 10. maj 202220:47 > 21:10 45 komentara
N1

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić rekao je za N1, povodom izjave ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović da očekuje poskupljenje struje za građane, da je zapanjen njenom izjavom. "Ako bude samo poskupljenje, a ne uradi se ono što je trebalo odavno, biće - džabe smo krečili. Decenijama je Srbija bila samodovoljna, sada smo napravili vrlo visok trošak, EPS nije samostalan. Neverovatna lakoća davanja izjava, mislio sam da neće moći da izbegne odgovornost. Ovo je EPS, krvotok srpske privrede, veoma je važan, a ona kaže tamo neki ljudi mangupi su napravili problem", rekao je on.

Pita šta je ona uradila kao odgovorni ministar, i dodaje da je govorio o stvarima koje se moraju odratiti, ali kako kaže, misli da vlast nije imala sluha.

Povodom najavljenog poskupljenja cene struje, Savić kaže da se mora imati ekonomska cena struje, a osim nje, postoji i socijalna politika.

„Ljudima koji su ugroženi, dotiraces ćeš im da mogu da prežive. Gde smo bili 20 godina? Uvek je bio argument da ne možemo da povećamo cenu jer građani ne mogu da izdrže. Potrošili smo veliki novac, od kad se nalazimo u pandemiji, koja ima svoje posledice, ušli smo još u žešću krizu energenata. Bili smo samodovoljni, nekad smo i izvozili, sada je voda došla do ušiju“, rekao je profesor i dodao da je teško reći koliko bi procenata bilo to poskupljenje.

Povezane vesti:

„Ako država hoce da napravi profitabilno preduzeće nije teško, to je evropska cena struje, električna energija je berzanska roba, ne bih se time bavio. Praviš preduzeće koje je profitabilno, a ono će prodavati na tržištu, to je promenljiva kategorija. Hoćemo li da imamo socijalno preduzeće od EPS ili zdravo, koje će da bude profitabilno, a da država vodi socijalnu politiku, to je jedini ispravan koncept. Da bismo isterali miša na poljanu, moramo od EPS napraviti profitabilno preduzeće, gde neće biti partijskog upravljanja, da se postave ciljevi, menadžment“, objašnjava sagovornik N1.

Povodom najave da će cena hleba Sava skočiti za tri dinara, Savić kaže da je najlakše plivati u mutnoj vodi.

„Cena hleba ne treba da bude zamrznuta, oni koji se nalaze sa one strane, koji su socijalni slučajevi, država te ljude treba da identifikuje. To mora da bude ekonomska kategorija, paralelno mora da postoji socijalna politika. Mi decenijama razmišljamo o socijalnim kartama, jer se lakše pliva u mutnoj vodi. Hajde da napravimo da bude evropska cena struje, tako je i sa hlebom, svakoj vlasti smo davali u ruke i nož i pogaču“, kazao je profesor Ekonomskog fakulteta.

Navodi da još uvek nismo osetili krizu u punom kapacitetu, i kaže da uz pandemiju, koja je svet dovela na ivicu ekonomske katastrofe imamo i Ukrajinu.

„Svet tone sve dublje, svet će biti gladan, nije moguće da cene hrane budu niske, svi troškovi koji se ugrađuju su viši. Nije moguće da cene padnu, nemoguće je da cena pšenice bude niža, inflacija će samo ići gore, bice dvocifrena. Kada idete i kupujuje, nema proizvoda koji nije poskupeo. EU nas tera na sankcije prema Rusiji, evo da uradimo, može da se desi da nemamo gasa, zavisni smo 90 odsto. Nema gasa ni za nemačke farbike, pa da li će ostati ovde? Neće, došli su zbog niže cene, otišlo bi mnogo nemačkih investitora“, rekao je.

Komentarišući izjavu Zorane Mihajlović da Srbija mora da odbrani energetsku stabilnost, čak i po cenu da se promeni vlasništvo u Naftnoj industriji Srbije, ali da nikome ništa nećemo da otimamo, Savić kaže da je to i ekonomsko i politiko pitanje.

„Naš manevarski prostor je veoma mali, u političkom smislu vrlo loše stojimo. Pritisak je šta god da uradimo – ne gine nam kajanje. Ne znam da li bi mogao da nađem rešenje, imamo nemoguću situaciju, vreme pred nama je izuzetno teško, nije lopta na našoj strani, mi smo između, oba igrača očekuju isto od nas, moram da priznam čini mi se da Srbija ne može da se odrekne ruske strane, ne samo zbog gasa. Imamo obećanje od 2000. godine da ćemo postati članica EU, taj put je dugačak, ne verujem u iskrenost Evrope. I da kažemo sutra da ćemo uvesti sankcije, kada ćemo biti članica EU, niko nam neće dati garancije, problem sa neizvesnim krajem“, zaključio je profesor Ljubodrag Savić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare