Savković: Gas nećemo imati čim da zamenimo, jer je struju Grčić – spržio

Biznis 21. jul 202218:3412 komentara

"Oslonili smo se  na jedan energent, 'uterali' smo i građane i privredu u gas, mislili smo da će gasa i bratskih veza sa Rusijom biti zauvek. Pošto to nije slučaj, plašim se da mi gasa nećemo imati dovoljno, a da nećemo imati ni čim da ga zamenimo, zato što je jedina objektivna mogućnost da se gas zameni - struja, koju je Grčić spržio", kaže Boško Savković, generalni sekretar Unije poslodavaca Srbije.

Iako smo usred tropskih vrućina, uveliko pričamo o tome da li ćemo zimus imati dovoljno gasa za grejanje i rad fabrika. Evropska komisija pozvala je sve članice EU da smanje potrošnju gasa za 15 odsto. U našem Udruženja za gas uvereni su da nećemo imati probleme sa snabdevanjem tim energentom. Uverena je i ministarka energetike Zorana Mihajlović, ali ipak poziva srpska preduzeća da nađu alternativu u slučaju nepredviđenih situacija. U Uniji poslodavaca kažu da je to nemoguća misija, jer je prelazak na drugi energent dugotrajan i komplikovan proces.

Pročitajte još:

Boško Savković, generalni sekretar Unije poslodavaca Srbije za Infobiz podseća da sada struju uvozimo.

„Ne znamo po kojoj ceni uvozimo struju, a čuo sam i izjavu ministarke da Elektromreže Srbije moraju da srede sistem, u prevodu neviđene količine struje se gube u tom sistemu, što je od šest odsto do 11 odsto na nekim mestima. I zamislite, skupo platite struju koju izgubite u prenosu, pa se ja pitam šta su radili od januara do sad, sa tim sređivanjem mreža“, pita Savković.

Čuo je, kaže, još jednu izjavu.

„Pričaju o tome da ćemo imati da se grejemo, to je populizam, opet će elektrane da nas greju, a da li ćemo imati za industriju? Ako razmišljam o tome da li ću da se grejem ili će privreda da mi radi, onda ću da izaberem da mi privreda radi. Jer, građani će se nekako ugrejati, a ako stanu fabrike i proizvodnja, zbog nestašice gasa, onda neće biti ni za penzije, ni za plate i onda ćemo da dođemo do socijalnog pucanja“, ocenio je Savković.

On dodaje da ne postoji niko ko može da nađe alternativu gasu, zato što su svi proizvodni kompleksi postavljeni na gas.

„U roku od tri meseca niko ne može svoju proizvodnju da okrene sa gasa na ugalj ili sa uglja na struju. To su stvari koje se spremaju godinama“, kaže generalni sekretar Unije poslodavaca.

Komentari

Vaš komentar