SBB fondacija pomaže i osnažuje porodice da samostalno započnu posao

Nakon prošlogodišnjeg uspešno realizovanog programa osnaživanja ekonomski ugroženih porodica, SBB fondacija je i ove godine organizovala trening program za pokretanje održivih poslova na tržištiu po nemačkoj CEFE metodologiji. Cilj ovog programa jeste trajno osnaživanje porodica koje imaju kapacitet za samostalan život, ali nemaju dovoljno finansijskih sredstava.

Na ovom treningu koristi se simulacija, igraju se različite uloge, i radi se na principu studije slučaja. Nakon toga grupno se diskutuje, i na kraju se prezentuje poslovni plan. Uz pomoć kursa u organizaciji SBB fondacije, ovi ljudi prave svoj poslovni plan, neki od njih prvi put u životu.

Povezane vesti

Jovana Lukić, direktorka SBB fondacije, kaže za N1 da je cilj da ojačaju kapacitete pojedinca, da on samostalno prevaziđe neke finansijske poteškoće kroz produktivno zapošljavanje ili putem razvijanja sopstvenog posla ili unutar nekog postojećeg sistema.

„Odabrali smo nemački trening CEFE, gde polaznici prolaze kroz svaki korak pravljenja biznis plana“, pojašnjava ona.

Dodaje da je SBB još 2015. kada je osnovana fondacija, započeo program „Jezgro“.

„U svakom trenu imamo 70 porodica koje finansijski podržavamo, bitno nam je da mogu da plate mesečne račune i obezbeđujemo im SBB usluge“, navodi Lukić i dodaje da godinama posmatraju porodice.

Ističe da porodica treba da bude funkcionalna, „koja se bori, koja želi da ima nešto svoje, tokom ovih godina mogli smo da prepoznamo koje su to porodice“.

„Izdvojili smo 14 porodica koje su prisustvoale ovom programu po CEFE metodologiji, o razvoju preduzetničkih veština“, navodi Lukić i kaže da su treninzi veoma intenzivni, jer traju samo pet dana. Dodaje i da bi neko prošao ovaj trening, mora da bude u programu jezgro, a sam ulazak u program jezgro nije putem javnog konkursa, „prosto identifikujemo porodice koje su funkcionalne i da imaju finansijski problem, i da su višečlane“.

Prema njenim rečima, polaznici na kraju treninga imaju završen biznis plan, „potpuno su spremni da mogu da se obrate nekoj finansijskoj instituciji za sredstva“.

N1

„Najjače karike u tim porodicama smo birali, da ojačamo njihove kapacitete kako bi oni bili pokretači u svojim porodicama. Spojili smo ljude koje smo pratili godinama sa jednom lepom metodologijom i cilj nam je da i nakon treninga nastavimo da radimo sa njima, kako bi ostvarili krajnji cilj – zapošljavanje. Ono što je jedino važno da se ne zaustavimo samo na treningu već da nastavimo da radimo sa onima koji imaju kapacitete“, navodi Lukić.

Do sada su 2020/21. finansijski osnažili jednu jedanaestočlanu porodicu, kojoj su kupili malinjak pored Arilja.

CEFE instruktorka Maja Grizelj kaže da grupa može biti sastavljena od strukturno potpuno različitih učesnika i da svi efikasno rade zajedno, da razumeju i usvoje teme, odnosno, u istoj grupi mogu da budu „i pukovnik u penziji, i polaznik srednje škole i činovnik iz banke“.

Trening je sastavljen od 3 modula sa tri predavača, koji podrazumevaju Razvoj preduzetničkih osobina i Marketing plan, Finansijski plan i Poslovanje putem društvenih mreža.

Polaznici su za N1 kazali da su mnogo naučili na kursu, kao i da nisu imali predstavu šta sve podrazumeva biznis plan.

„Ovo može biti trajno rešenje za porodice koje razradom svoje biznis priče mogu biti potpuno finansijski samostalne i održive bez potrebe za nekom vrstom dodatne pomoći“, zaključuje Lukić.