„Seci uši, krpi rupe“: Veće akcize, Popović kaže – „helikopter novac“ jer vlast nema cenu

Ekonomija 02. okt 202311:31 22 komentara

Akcize u Srbiji su porasle jer je to jedan od načina da država popuni budžet koji je prazan, a jedan od razloga je i neselektivno davanje "helikopterskog novca", kaže za N1 profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović. "A štampa se 20 odsto više novca nego što je privredni rast. Zato što slede izbori i potrebno je da jedina osoba koja se pita u ovoj zemlji, ispadne laf", kazala je.

Od 1. oktobra akcize na gorivo, cigarete, alkohol i kafu veće su za osam posto. Za isto toliko poskupeće i struja od 1. novembra. Stariji građani su prvi dan oktobra dočekali sa većom penzijom od 5,5 odsto, a najavljeno je i novo povećanje od januara. A država, umesto stezanja kaiša, novac iz kase nastavlja da deli šakom i kapom. Da li povećanjem akciza Vlada pokušava da zakrpi bušni budžet? Preti li nam zbog toga i novi rast cena i inflacije? Hoće li nas jeftine populističke mere skupo koštati na duže staze?

„Ne postoji nikakvo pravilo kada se povećavaju akcize, onda kada vi odlučite da su vam potrebne pare. U ozbiljnim državama, to se ozbiljno i priprema, ali ako pogledate ko nama vodi državu, jasno je. Kada se ispostavilo da nema novca, a nema ga jer je neselektivno povećavalo, davalo mladima, penzionerima, majkama, protiv čega čovek ne treba da ima ništa protiv, ali onda daj iz svog džepa a ne iz mog“, kazala je Popović u Novom danu.

I zbog toga što se neselektivno delilo, dodaje, sada para nema.

POVEZANE VESTI

„A jedino gde može da se napravi novac su akcize. Potrebno je nakrpiti pare u budžetu, skupiti opet od nas i izravnati budžet“, kaže.

Na pitanje zašto baš poskupljenje od osam posto, gošća N1 kaže:

„To je lako da se izračuna. Vi znate koliko ste pare potrošili, znate koliki ste napravili privredni rast. Nije inflacija samo zbog toga što su naštampane pare, nego možeš da daješ onoliko koliko je realni rast. Ako je vama privredni rast oko nule, ili jedan, a vi date penzionerima koliko ste rekli, pa jednima, pa drugima, to krpite na dva načina: tako što se zadužite i drugo – da podignete poreze pa da uzmete od naroda kojima ste već dali. Mi radimo za sada samo iz akciza“.

A takozvani domino efekat je zasiguran.

„To je zove inflacioni porez. Inflacija znači da ćete vi sve skuplje platiti. Kada zemlja nema novca, nema privrede, a vi naštampate pare, onda imate mnogo više para a isto robe i novac se obezvredi. To je inflacija. Ako je 10 posto inflacija, moja plata je 10 posto realno niža. I to se zove inflacioni porez, na mene su udarili inflacioni porez“, pojašnjava profesorka Popović.

„Plate nikad veće“

Dok cene, pre svega hrane, rastu iz dana u dan, vlast se hvali da su plate „nikad veće“.

„Da ovo naše stanovništvo nije živelo u hiperinflaciji, pa da razumem. Jer i onda plate nisu bile nikad veće, milioni, milijarde su bile. Ali se tada političari nisu time hvalili. Ovi danas se time hvale. Ako se hvalite inflacijom, daleko smo dogurali“, ocenila je Popović.

A od 1. novembra poskupljuje i struja, takođe za osam posto.

Kao razlog za poskupljenje, Popović vidi u lošem upravljanju i velikoj šteti koja je napravljena u EPS-u.

„Ali je i još jedna greška u sistemu – struja je previše jeftina oduvek, u odnosu na tržišne cene. Imate niske cene struje tako da je ta grana jednostavno osuđena na neko tavorenje. Nemamo ni pismenog direktora koji bi investirao i napravio da to bude svetska kompanija, to u ovom sistemu ne može da se desi“, izjavila je Popović.

Dodala je da je cena niska i zbog toga što tu energiju dobijamo na prljav način.

„I upravo vam je zato potreban novac da dovedete sistem u red, da biste ga održavali na odgovarajućem novou. I samo je pitanje trenutka kada će ase desiti neka ozbiljna havarija sa ovakvim sistemom“, mišljenja je Popović.

O tome „koliko će nas boleti sva poskupljenja“, kaže:

„Boleće. I postoji jedna stvar o kojoj ne razmišljamo uopšte. Ne radi se o mom ili vašem novčaniku, u ovoj zemlji živi 30.000 dolarskih milionera, to je ceo jedan stadion. Vi ovim merama i vi štitite. Pa to je apsolutno nerazumno. Država treba da štiti one koji nemaju, da se naprave socijalne karte. Zašto sve da štitite“, upitala je profesorka Popović.

A zašto se to radi?

„Zato što je to najlakše. Pa šta treba da uradite da biste bacili taj ‘helikopterski novac’? Samo da otvorite vrata i bacite. Ovako biste morali da imate ozbiljan sistem sa odgovornim ljudima, partijski nepristrasnim. A mi nikako da skrpimo te uslove“, kaže.

Popović ne veruje ni u izbore kao rešenje problema.

„Ja više ne verujem u izbore kao rešenje mojih problema, nijedni mi nisu doneli neko rešenje. Ako nemate sistem, u kome će se transparentno videti sve gde pare idu, da vam dođe neko u emisiju i pokaže gde i kako pare se troše, nema promene“, rekla je.

N1: Da li neko ko sutra primi 20.000 jednokratne pomoći da li će reći – dao mi Vučić?

„Naravno, i taj će očekivati i sutra da dobije nešto. Jer mi imamo tu psihologiju davanja – ‘koliko sam ja dobra, koliko mi pripada’. Pa nista ti ne pripada, moraš sve da zaradiš. Ali, i da braniš ono što si zaradio, da ti ne uzimaju“, naglasila je Popović.

Upoređujući inflaciju u Ukrajini, koja je zemlja u ratu i gde je ona osam posto, a Srbija ima veću, Popović kaže da je razlog tome što Ukrajina nije štampala previše novca.

„Nije štampala više od onoga što je privredni rast. Kod nas se štampa 20 odsto više nego što je privredni rast. Zato što slede izbori. I potrebno je da jedina osoba koja se pita u ovoj zemlji, ispadne laf, i svi pričaju da su nešto dobili“, rekla je Popović.

A sve će dodatno da poskupi do izbora.

„Politička cena je da se dobiju izbpri. Kao što kažu da sloboda nema cenu, za njih – vlast nema cenu“, zaključila je.