Dosta joj je curenja informacija: Šefica ECB kolegama oduzela mobilne telefone

Biznis 18. sep 202314:40 5 komentara
Kristin Lagard
REUTERS/Wolfgang Rattay

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard oduzela je kolegama mobilne telefone pre prošlonedeljne sednice i ukorila ih zbog curenja ključnih informacija u javnost pre donošenja odluka, rekla su Rojtersu dva izvora.

Curenje informacija iz Upravnog saveta mučilo je i njenog prethodnika Marija Dragija, napominje Rojters, a prenosi N1 Zagreb.

Dvadesetšestorici članova Upravnog saveta rečeno je da predaju mobilne telefone u sredu, prvog dana sednice, kada je na dnevnom redu bio izbor Klaudije Buh za glavnu bankovnu supervizorku u ECB-u, rekli su dobro upućeni izvori.

Mobiilni telefoni su im vraćeni nakon što je Buh imenovana za predsednicu Jedinstvenog supervizijskog odbora, koji nadzire više od stotinu najvećih zajmodavaca u evrozoni, dodali su izvori.

Šefica ECB-a odlučila je da zatraži mobilne telefone kolega zato što se 2018. godine informacija o izboru aktuelnog predsednika odbora Andree Enrije pojavila u medijima pre zvanične objave, rekli su izvori.

Portparol ECB-a odbio je da komentiriše informaciju o telefonima.

Dan pre sednice Rojters je ekskluzivno otkrio da će ECB podići ključnu prognozu inflacije, što je utrlo put povećanju kamatnih stopa za još četvrtinu postotnog boda.

Većina ekonomista i trgovaca prognozirala je da ih ECB neće menjati, a mnogi su promenili mišljenje nakon što je Rojters u utorak uveče objavio izveštaj.

Na početku sednice Lagard je krititikovala curenje informacija, a pridružilo joj se i nekoliko kolega.

Nekoliko nedelja nakon početka mandata 2019. Lagard je na sastanku u Nemačkoj obećala da će više slušati mišljenja članova Saveta i donositi odluke tek nakon što ih iznesu.

Zauzvrat je od njih zatražila da ih više ne kritikuju nakon objave i da interna neslaganja drže podalje od medija i odlože telefone dok njihove kolege govore.

Takođe je prošle godine utvrdila neformalne smernice, naloživši članovima Saveta da neposredno nakon sednice i objave odluka, po pravilu četvrtkom, iznose u javnosti mišljenje većine i da “lična” stajališta zadrže za sebe do idućeg ponedeljka.

POVEZANI VIDEO: