Sejdinović: Država novcem građana ozbiljno narušava konkurenciju na tržištu

Biznis 28. jan 202109:34 > 09:352 komentara

Novinar Vremena Nedim Sejdinović ocenio je u Novom danu da će država "učiniti sve da marginalizuje ili uništi kompaniju SBB", kao i da na taj način "ozbiljno narušava konkurenciju na tržištu". "Autoritarna vlast pokušava da kontroliše apsolutno sve, od mesne zajednice do državne vlasti", istakao je Sejdinović.

Podsetimo, stručnjaci su poručili da dogovor dve kompanije predstavlja klasičan primer kršenja pravila slobodne konkurencije, i da je njegova suština – kontrola medijskog tržišta i ukidanje nezavisnih medija.

Povezane vesti

„Ne treba sumnjati da će država da učini sve, pogotovo u deregulisanom stanju, da uništi ili marginalizuje SBB kao izdavača važnih medija koji predstavljaju jednu od retkih alternativa većinskom medijskom sektoru. Ovaj problem je višeslojan i govori o tome da država novcem građana narušava ozbiljno konkurenciju na tržištu. Sa druge strane, govori da su nezavisna regulatorna tela koja bi trebalo da reaguju na ovakve slučajeve u najmanju ruku – umrtvljena“, naveo je Sejdinović.

On je dodao da su regulatorna tela na taj način stavljena u funkciju vladajuće partije.

„Ne trebamo da zaboravimo da smo 2018. godine prisustvovali toj jezivoj akviziciji kada je država, odnosno politička stranka novcem građana posredno kupila dve televizije sa nacionalnom frekvencijom i ja generalno čitav ovaj proces vidim kao odustajanje vlasti od formalnih namera izraženih u zakonima o medijskoj strategiji da se država povlači iz vlasništva u medijima. Mislim da se država vratila neverovatno snažno na medijsko tržište“, ocenjuje Sejdinović.

Prema njegovim rečima, gotovo da se izbrisala granica između države i vladajuće stranke, što je po njemu „zaista jeziva konstatacija“.

Odgovarajući na pitanje čemu ta glad za medijima, Sejdinović odgovara: „Definicija autoritarne vlasti, koja živi u paralelnoj stvarnosti je da pokušava da kontroliše apsolutno sve i vidimo da postoji želja da se kontroliše svaki segment ovog društva, od mesne zajednice do državne vlasti. Ne želi se da se nešto prepusti nekoj alternativi. Svaka alternativa koja se pojavi je za njih neprijatelj i koriste se kampanjski  mehanizmi protiv nje“.

On ocenjuje da ova vlast prema neistomišljenicima koristi taktiku „spržene zemlje“, kao i da posle nje „neće ostati ništa sem piramide korupcije“.

„Vidimo da je vlast uspela da uništi opoziciju koja deluje kao da je neko bacio napalm bombu na njih. Takođe vidimo da je vlast veliki broj medija uništila, a da je ostalo samo nekoliko nezavisnih. Situacija nije bolja ni u nevladinom sektoru, tako da taj autoritarni način razmišljanja ne priznaje nikakvu alternativu“, istakao je novinar Vremena.

Ocenio je da od evropskih integracija Srbije „nema ništa“, kao i da je to „završena priča“, s tim što će na kraju objašnjenje vladajuće većine biti kao i kod „loših đaka u školi“ – da nas EU nije primila zato što nas mrzi, iako je istina da ništa nismo učinili po tom pitanju.

Komentari

Vaš komentar