Pad sa liste sto naj firmi po profitu, na listu sto naj – po gubitku

Biznis 27. okt 202109:1749 komentara
er srbija air serbia avion aerodrom nikola tesla
N1 (arhiva)

Iz plusa u minus - među sto preduzeća koja su tokom 2020. godine upisala najveći neto gubitak, čak 19 je godinu pre završilo u plusu, pokazuje analiza Agencije za privredne registre. Umesto profita tokom pandemijske godine najveći gubitak upisala je Er Srbija - čak 9,1 milijardu dinara. Od pomenutih 19 firmi, ukupno pet se, kako pokazuju analize APR, lane sa liste sto najvećih po profitu preselilo na listu sto najvećih po - gubitku. To su, uz Er Srbiju - NIS, Robne kuće Beograd, beogradska Lasta i Energetika iz Kragujevca. Iako nisu bile među sto najprofitabilnijih u 2019, ali su poslovale s neto dobitkom, u vrhu kompanija po visini gubitka sada su i kragujevački Fijat, zatim SMATSA, ali i beogradski Putnik.

Na listi „Sto naj…“ privrednih društava u Srbiji sa najvećim neto gubitkom u 2020. godini, 19 društava je poslovalo sa neto profitom u godini pre. Pet kompanija od njih se, samo godinu ranije, nalazilo na listi sto najprofitabilnijih u Srbiji.

Pročitajte još:

„Tu su, uz prvoplasirano društvo Er Srbija i NIS Novi Sad (šesti na listi), i društva koja su prevashodno usled negativnog rezultata iz poslovnih aktivnosti (u 2019. ostvaren poslovni dobitak) prešla u sferu gubitka“, ukazuje APR.

Po vrednosti neto gubitka nacionalni avioprevoznik je ubedljivo prvi na listi svih kompanija u Srbiji koja su u pandemiji ostvarila negativni neto rezultat.

Međutim, Naftna industrija Srbije čak – kada se posmatra put od plusa do minusa – beleži značajniji pad nego Er Srbija.

NIS je, naime, od profita u visini 17,7 milijardi dinara pao na 5,9 milijardi gubitka za samo 366 dana.

Tako se kompanija koja je tokom 2019. godine ubedljivo bila na tronu najprofitabilnijih u Srbiji, ostavivši za sobom drugoplasirane „Robne kuće Beograd doo“ koje se bave nekretninama, upisala gotovo pet i po milijardi dinara profita više.

Samo godinu kasnije NIS se preselio na šesto mesto liste najvećih neto-gubitaša.

Među kompanijama koje su iz plusa otišle u minus je i SMATSA Beograd – Kontrola letenja Srbije i Crne Gore, koja je sada na devetom mestu nove liste upisavši čak 4,4 milijarde dinara gubitka, dok je u 2019. godini poslovala sa profitom od 103 miliona dinara (nije bila u prvih sto najprofitabilnijih ali je svakako bila u plusu=. 

Fijat Krajsler – FCA Srbija iz Kragujevca sada je na 15. mestu kompanija sa najvećim gubitkom od 2,37 milijardi dinara. U 2019. Fijat je poslovao sa profitom od 159 miliona dinara, ali zbog visine profita nije bio na listi prvih sto najprofitabilnijih. 

APR

Privredno društvo Putnik ad Beograd ad sada se nalazi na 12. mestu preduzeća po veličini neto gubitka – 2,9 milijardi dinara. Ova firma je takođe u 2019. poslovala sa profitom, ali zbog njegove vrednosti od osam miliona dinara, po prošlom izveštaju nije ušla u „prvih sto“ po visini dobiti. 

Za razliku od ovog akcionarskog društva, Robne kuće Beograd držale su visoko drugo mesto među najprofitabilnijim firmama u 2019. godini sa 12,3 milijarde dinara neto dobiti. Sada su na 20. mestu liste najvećih neto gubitaša sa minusom od 1,98 milijardi dinara.

Sa liste najprofitabilnijih preduzeća u 2019. na listu firmi sa najvećim minusom tokom 2020. preselile su se još dve firme – Saobraćajno preduzeće Lasta  i Energetika iz Kragujevca.

Energetika je 2019. bila peta na listi najprofitabilnijih sa dobiti od 6,8 milijardi dinara, a sada je na 61. mestu najvećih gubitaša sa minusom od 662 miliona dinara.

Lasta je pak, od profita od 842 miliona dinara u 2019. i 91. mesta na listi onih sa najvećom dobiti, upisala gubitak od 467 miliona dinara u 2020. godini i dospela na 88. mesto liste sto najvećih preduzeća po neto gubitku.

Komentari

Vaš komentar