SEOS poručuje konsultantima – nemojte da popravljate imidž Rio Tinta

Biznis 06. okt 202211:52 3 komentara
N1

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) apelovao je na konsultantske kuće da ne pristanu na saradnju sa kompanijom Rio Tinto za koju kažu da ne odustaje od projekta "Jadar" - eksploatacije litijuma u okolini Loznice, zbog čega želi da angažuje savetnike koji bi popravili imidž kompanije i lobirali za nju.

Pročitajte još:

Iz SEOS-a su naveli da Rio Tinto već radi na angažovanju poznatih svetskih konsultantskih kuća i savetnika za potrebe lobiranja za projekat „Jadar“, koje bi ih zastupale u pregovorima i „širenju lažne pozitivne slike o kompaniji“.

„Novčane nadoknade koje nude za ove usluge su astronomske, ali ono što zasigurno znamo je da su ih pojedine konsultantske agencije već odbile, jer vrlo dobro znaju da nikakav novac ne može da im nadoknadi uništenu reputaciju usled saradnje sa Rio Tintom“, navedeno je u saopštenju.

Zbog toga apeluju i na sve ostale koji dobiju ovakvu ponudu „da se dobro zamisle“.

„Nikakav novac na ovoj planeti ne može oprati savest i odgovornost, jer lobiranjem za Rio Tinto postajete direktan saučesnik u uništenju jedne zemlje, njene poljoprivredne proizvodnje, ekosistema, a i života ljudi“, ukazali su iz SEOS-a.

Apeluju, kako se dodaje, i na akademsku i stručnu javnost, odnosno, „na onaj njen deo koji ili ćuti ili otvoreno sarađuje sa Rio Tintom da odgovorno i savesno rade svoj posao, da se ohrabre i oglase kao što se običan narod više ne plaši da digne svoj glas protiv uništenja naše zemlje“.