„Severni tok“ ostao bez još jedne turbine, Gasprom isporučuje samo 20 odsto gasa

Biznis 27. jul 202211:14 > 11:424 komentara
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Gasprom je od srede 27. jula smanjio isporuku gasa "Severnim tokom" na 20 odsto ukupnog kapaciteta gasovoda zbog obustave rada još jedne turbine. Kao posledica ove vesti, cena gasa u Evropi je nastavila da raste i sada iznosi više od 2.350 dolara za 1.000 metara kubnih. Najveći nemački uvoznik gasa "Juniper" je potvrdio da je od ruske državne kompanije Gasprom dobio tek petinu dogovorenih količina, zbog čega je najavio tužbu.

Pročitajte još:

Gasprom je saopštio da isporuke gasa neće prelaziti 33 miliona metara kubnih dnevno. Kompanija je 25. jula najavila da će obustaviti rad još jedne Simensove turbine na kompresorskoj stanici Portova, što znači da samo jedna turbina ostaje u radnom stanju.

„Severni tok“ je glavna ruta za isporuke ruskog gasa Evropi. Gasovod je obnovio rad 21. jula, posle planiranog tehničkog servisiranja. Isporuka gasa je tada nastavljena na nivou od 40 odsto ukupnog kapaciteta gasovoda.

Gasprom je novo ograničenje objasnio zastojem u povratku gasnih turbina koje su korišćene za pumpanje gasa, a koje su bile na remontu u Kanadi.

Isporuka turbine prvo je bila sprečena zbog sankcija koje je Kanada uvela Rusiji, ali je, potom, na insistiranje Berlina, problem pravno rešen, tako da je turbina sada u Nemačkoj i treba da bude isporučena Rusiji, odnosno Gaspromu.

U Evropi smatraju da problemi s turbinama ne mogu da budu realni uzrok pada protoka gasa, dok ruska strana objašnjava da je smanjenje isporuka gasa „Severnim tokom“ prouzrokovano isključivo sankcijama usled kojih su se pojavili problemi sa remontom turbina.

Komentari

Vaš komentar