Sindikalac Fijata: Još nepoznat broj radnika koji se prijavio za Slovačku

Biznis 11. jul 202213:25 > 14:24 6 komentara

Izjašnjavanje radnika kragujevačkog Fijata o opciji odlaska u Slovačku na rad na dve godine završeno je u petak. Stelantis još nije saopštio broj zainteresovanih radnika, ali prema saznanjima N1 on je mali.

Predsednik Samostalnog sindikata Fijata Saša Đorđević kaže za N1 da je do sada dogovoreno i potpisano da zaposleni dobiju otpremninu, i da je to prva grupa radnika već dobila.

„Dogovoreno je sve oko zaštićenih kategorija i svih detalja oko kojih smo se nekoliko nedelja dogovarali. Neki detalji su se već sproveli, a neki će se tek sprovoditi“, rekao je on.

Najavio je da će druga grupa radnika koja se je prijavila za otpremnine dobiti novac do 20. jula, kao i da je prva grupa radnika dobila neophodna dokumenta za Biro rada i za prijavljivanje na drugim poslovima.

„Cilj poslodavca i radnika je da sva dokumenta dobiju u što kraćem roku, i da svoja prava, koja su regulisana zakonom ostvare“, napomenuo je Đorđević.

On je najavio da su dve firme, Zastava Tervo i BSS Morava, iskazale spremnost da zaposle preko 400 radnika iz Fijata, jer i jedna i druga fabrika u narednom periodu povećavaju kapacitet proizvodnje, a samim tim i broj radnika.

„U toku ove nedelje bi trebalo da imamo kontakt sa njima gde ćemo preciznije znati uslove konkursa i detalje, kako bi saopštili radnicima kako da  u par koraka ostvare svoja prava kod novog poslodavca“, istakao je Đorđević.

Govoreći o radnicima koji su se prijavili za odlazak u Slovačku, Đorđević je kazao da je tačan broj kolega koji su se prijavili nepoznat, kao i da je radnicima od strane menadžmenta ponuđena opcija da tri meseca rade u Slovačkoj, a da nakon toga jedan mesec borave kod kuće.

Komentari (6)

Vidi sve komentare