Sindikalac nakon havarije: Ne brinite, biće dovoljno struje – ima i za izvoz

Biznis 25. jan 202314:0227 komentara

Član Sindikata rudarstva i energetike "Nezavisnost" u Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu Dragoslav Ljubičić izjavio je da građani ne treba da brinu u vezi sa snabdevanjem struje nakon havarije u Kolubari. "Ono što je trend u poslednje dve godine je da su dnevni 'pikovi' srpske potrošnje električne energije 5.300 mw. U ovom trenutku radi šest blokova na TENT-u A, i u ovom trenutku je proizvodnja 5.600 megavata, sa značajnom rezervom da mogu da rade još dva bloka. Kapaciteti EPS-a u svakom trenutku mogu da zadovolje i maksimalnu potrošnju električne energije u Srbiji", istakao je Ljubičić.

Podsetimo, u kopu Kolubara došlo je do havarije kada je klizište zaustavilo rad jednog bagera Nema veće štete, proizvodnja uglja nije ugrožena, saopštava EP. Ljubičić konstatuje da ćemo kompletnu potrošnju struje moći da podmirimo domaćom proizvodnjom.

Sagovornik N1 je ocenio da EPS ima svoje probleme, ali se polako i sigurno oporavlja. Zato mu nisu jasni navodi mnogih medija koji negativno pišu o ovoj kompaniji nakon jučerašnje havarije.

On je oštro kritikovao odluku vlasti da dovedu strane stručnjake koji bi upravljali EPS-om. Osuđuje reakciju ministarke Đedović koju je ocenio kao „paniku“ i poručuje da „nema mesta panici“.

Povezane vesti

„Ova havarija nam govori da EPS i dalje ima određenih problema, ali da oni nisu ni približno kao oni koje smo imali pre dve godine. Takođe nam govori da MInistarstvom energetike u ovom trenutku vlada jedna potpuno nestručna osoba“. kazao je Ljubičić.

Dodaje da je izjava ministarke Đedović da je u ovom trenutku u Kolubari 30 odsto manja proizvodnja potpuna neistina.

„Istina je da je dnevni plan u Rudarskom basenu Kolubara za januar i februar 63.000 tona dnevno, da je današnjeg dana odvezeno 953 voza iz kopova Kolubare na Termoelektrane, da su deponije na termoelektranama sa 5,4 odsto veće od bilansa, odnosno da imaju 105,4 odsto. Istina je i da je EPS od početka godine konstantno imala trend izvoza elekrične energije, pa je za danas dogovoren izvoz od 9.000 mw. To će kao direktnu posledicu imati čistih 700.000 evra zarade za Elektroprivredu Srbije“, kazao je Ljubičić.

Na pitanje zašto misli da je to ministarka izjavila, on je odgoovrio: „da bi opravdala angažovanje stranaca u budućem upravljanju EPS-a, kao i da bi opravdala bljuvotinu od procene vrednosti preduzeća u iznosu od tri milijarde evra“.

Ljubičić je govoreći o ministarki Đedović rekao da je od početka mandata čuo od nje samo jednu smislenu izjavu u vezi sa energetikom.

Komentari

Vaš komentar