Sindikat EPS: Predsednik sindikata Kolubare izmanipulisao radnike

Ekonomija 29. maj 202116:06 17 komentara
Kolubara B, TENT
N1

Predsednik Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) Milan Đorđević obratio se danas članstvu otvorenim pismom u kome je naveo da je predsednik Sindikata RB "Kolubara" Miodrag Ranković prekršio pravilnik o radu tog sindikata i Statut sindikata tog javnog preduzeća kada je sazvao zbor 24. maja u Kaleniću bez odluke tog sindikata.

„Ranković je u dogovoru sa direktorima ‘Kolubare’ sazvao zbor radnika u Kaleniću sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je nastavak izgradnje termoelektrane ‘Kolubara B’ bez odluke sindikalne organizacije ‘Kolubara i površinski kopovi’ i na ovaj način prekršio pravilnik o radu tog sindikata i Statut sindikata EPS-a“, navodi se u pismu.

Povezane vesti:

Dodaje se da su radnike toga dana izmanipulisali v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić, direktor „Kolubare“ Milan Mišković i predsednik sindikata „Kolubare“ Miodrag Ranković.

Đorđević je naveo da odgovorno tvrdi da ukoliko se ne izgradi termoelektrana „Kolubara B“, za to će odgovorni biti Milorad Grčić i Miodrag Ranković.

Ranković je sazvao zbor sa zahtevom da se nastavi gradnja termoelektrane „Kolubara B“ što je stopiralo Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije dok se ne uradi ekonomska i ekološka studija.

Đorđević je naveo da su se Ranković i Grčić udružili u nameri da sindikat „Kolubare“ ugase, a ujedno i sačuvaju fotelju Milorada Grčića.

„Već duži vremenski period dobijam pritužbe radnika o Grčićevoj samovolji i bahatosti, promeni rešenja svakom radniku koji ima bilo kakve veze sa mnom“, rekao je Đorđević.

Istakao je da je do sada „ćutao u nadi da će se Grčić i kolega Ranković dozvati pameti“.

„Ćutao sam i kada su mi pretili da će mi polomiti i noge i ruke i ostaviti me u invalidskim kolicima, pretili mojoj deci, saradnicima, njihovoj deci delili otkaze. Na Izvršnom odboru Ranković je rekao da ga boli uvo za našu decu“, naveo je Djordjević.

Dodao je da je Ranković napustio Izvršni odbor dan nakon zbora u Kaleniću rečima „da više ne možemo zajedno da radimo, jer je on na tamnavskoj livadi izglasao smenu ministarke Zorane Mihajlović i mene“.

Đorđević je naveo da nije tačno, kako tvrdi Ranković, da je sa ministarkom Mihajlović potpisao strategiju gašenja rudarskih i termo kapaciteta do 2030. godine i da jepredsednik Aleksandar Vučić na jučerašnjem sastanku sa Rankovićem potvrdio da je pitanje implementacije zelene agende jedno od najbitnijih i da niko ne planira da se odrekne prirodnih resursa koji omogućavaju energetsku nezavisnost države.

„Moram da primetim i da je predsednik Aleksandar Vučić u svom obraćanju javnosti kolegu Miodraga Rankovića oslovio sa predstavnik sindikata Kolubare, a ja vas sada obaveštavam da Miodrag Ranković više nije ni predstavnik ni predsednik sindikata“ ‘Kolubare’ jer je sam izašao“, naveo je Đorđević.

On je naveo da „Ranković u poslednjih godinu dana nije radio najmanje osam meseci i da je ‘prodao’ sindikat, blokirao ga, zajedno sa Mirom Marković koja je smenjena i biće udaljena iz sindikata“.

„Ranković je omogućio Grčiću da svu našu decu širom EPS-a razjuri i otpusti, da demonstrira silu, a pri tom je cela njegova porodica u sindikatu“, naveo je Đorđević.

Dodao je da je Ranković pokušao da blokira pregovore za izmene i dopunu posebnog kolektivnog ugovora.

„Vrhunac bezobrazluka i bahatosti je bio kada je izbrisao Branka Markovića (predstavnika sindikata) iz Nadzornog odbora EPS-a i predložio direktora kopova Srđana Alimpijevića da predstavlja zaposlene, što je najgrublje kršenje pravila i Statuta preduzeća, a to je učinio da bi podržao direktora Grčića“, naveo je Đorđević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare