Sindikat „Fijat plastika“: Fijat ucenjuje državu novim modelom auta

Biznis 22. nov 202110:11 6 komentara
Milan Nikić/N1

Sindikat kragujevačke firme „Fijat plastik“ upozorava da se „torinski Fijat, dvotrećinski vlasnik jedine fabrike automobila u Srbiji, ponaša kako hoće, ucenjuje državu za novi model automobila i očekuje novi krug kolonizatorskih subvencija“.

Povezane vesti:

„Fijat današnjim danom završava proizvodnju predviđenu za ovu godinu, ali ne završava i sa kršenjem zakona. A i zašto bi? Država ne reaguje ili je nemoćna. Inspekcija rada, pri inspekcijskom nadzoru, gleda kako da rupom u zakonu opravda kršenje zakona. Mašine izmeštene usred štrajka, bez zvaničnog obaveštavanja sindikata, i dalje u drugoj fabrici, iako je novodonešenim Pravilnikom o sistematizaciji radnih mesta montaža i dalje predviđena u okviru fabrike, što znači da u internoj dokumentaciji u fabrici i sami priznaju da situacija nije sasvim po propisu. Ali ne i inspekcija. Pre toga je radnicima usred epidemije smanjena plata, kada ionako sve manje vredi, kada cene divljaju i članovi porodica ostaju bez posla. Neko bi rekao to je kapitalizam, kresanje troškova, maksimizacija profita – ali samo kod radnika Fijata, dok kod kooperanata nije smanjivana plata, iako imaju jednak broj radnih dana“, saopštava Samostalni sindikat „Fijat plastika“.

Sindikalci plastika tvrde da oni „ne kukaju i ne žale se“, već upozoravaju građane Srbije na bahati odnos stranog investitora.

„Fijat ucenjuje državu novim modelom, uz novi krug kolonizatorskih subvencija, svoj statut kompanije stavlja iznad ustava zemlje u kojoj posluje. Država ćuti, nema para za novi model, ali ima za ‘šminkanje mrtvaca’. Fijat odlazi, ali ne pre izbora. I raspali Fijat je ipak Fijat. Zato je, na kraju krajeva, i doveden. Radnici obmanuti, u kreditima, u neizvesnosti. Priča im se da su neradnici, teraju ih iz zemlje ‘da steknu nova iskustva“, piše u saopštenju.

Generalni štrajk u „Fijat plastiku“ Kragujevac traje od februara ove godine, a radnici traže iste zarade kao i za zaposlene u matičnoj Kompaniji Fijat i vraćanje u pogone oduzetih mašina u maju.

„Fijat plastik“ proizvodi branike za automobil Fijat 500 L.

Komentari (6)

Vidi sve komentare