Sindikat „Fijat Plastika“ preti obustavljanjem proizvodnje

Biznis 27. jan 202115:40 1 komentar
Fijat, Fiat, Kragujevac
N1

Radnicima fabrike za proizvodnju branika za 500L "FIAT Plastic" u Kragujevcu su za oko 15.000 dinara smanjene zarade koje su i ranije bile "drastično" niže od prosečne u Srbiji, saopštio je Samostalni sindikat te fabrike.

Novinarima je rečeno da su plate koje su i u vreme punog obima proizvodnje bile koliko i zarada kasirke iz lokalne trgovine, smanjene po dva osnova: za više od 50 odsto umanjen je regres, te od februara zaposlenima sleduje oko 3.000 dinara mesečno manje ili 300 evra godišnje, a za dane plaćenog odsustva naknada je 60 umesto 65 odsto, koliko primaju zaposleni u Fijat Krajsler automobili Srbija.

Povezane vesti

Sindikat je ocenio da „kompanija ‘FIAT Plastic’ pokušava da iskoristi trenutnu epidemiološku situaciju kako bi opravdala smanjenje zarada radnika navodnim gubicima usled smanjenja proizvodnje“.

„Uzimaju nam hleb iz usta za vreme epidemije, dok je i mnogo naših radnika obolelo i leči se i sve pada na one koji rade i kojima je povećan obim posla“, rekao je predsednik Samostalnog sindikata te fabrike Zoran Miljković.

Sindikalci kažu da je proizvodnja u fabrici „pala“ za 20 do 30 odsto, ali je kompanija za vreme epidemije koristila sve Vladine mere i minimalac, a korisnik je i „svih mogućih državnih subvencija i olakšica pre toga“.

Radnici su nezadovoljni i delom Kolektivnog ugovora koji im je u decembru ponudio poslodavac, a sindikat odbio da potpiše, jer se traži da se odreknu prava na štrajk u trajanju od tri godine.

U sindikatu su ocenili da je umanjenje zarada težak udar na kućni budžet radnika i njihovih porodica, a odricanje od štrajka „vređanje ljudskog dostojanstva“, pa nemaju nameru da to prihvate.

Zaposleni su od 12. januara svakog radnog dana u jednočasovnom štrajku upozorenja, zbog kojeg se ne proizvede po 30 branika dnevno za „500L“.

Kako je saopšteno, štrajku radnika su se pridružili i šefovi i supervizori „revoltirani što su za višemesečni, iscrpljujući rad s nedovoljnim brojem radnika kao nagradu dobili umanjenje zarada“.

Miljković koji je i predsednik Štrajkačkog odbora, naveo je da će se, ukoliko ne bude dogovora s poslodavcem, štrajk upozorenja nastaviti od 3. februara, kada se radnici vraćaju s plaćenog odsustva.

Po Miljkovićevim rečima, od poslodavca su dobili poziv za pregovore u petak, 29. januara, i od ishoda će zavisiti dalji potezi sindikata koji „od zahteva neće odstupiti ni jedan milimetar“.

„Osnovno je da nam se vrate primanja koja smo imali do januara ove godine i regres koji je bio po Pravilniku o radu koji je kompanija jednostrano promenila i o čemu nije obavestila reprezentativni sindikat“, rekao je Miljković.

U sindikatu kažu i da su spremni da počnu i potpunu obustavu rada.

Komentari (1)

Vidi sve komentare