Sindikat Fijata: Slabo interesovanje za Slovačku, višak možda još 800 radnika

Biznis 06. jul 202217:005 komentara
fijat kragujevac n1
N1

Interesovanje radnika kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili za rad u Slovačkoj je ispod svih očekivanja i bojim se da bismo od ponedeljka mogli imati još 800 radnika kao tehnološki višak, rekao je predsednik Samostalnog sindikata fabrike Saša Đorđević.

Kompanija je produžila do petka mogućnost da se radnici prijave za odlazak na rad u Slovačku, u fabriku automobila Stelantisa u čijem sastavu posluje FCA. Ako se ne izjasne za tu opciju, radnici će napusti fabriku kao tehnološki višak, uz otpremninu od 790 evra po godini staža u FCA.

Za 492 radnika su već isplaćene otpremnine i oni su napustili fabriku, dok će se status još oko 1.000 radnika znati po isteku roka za prijavljivanje za rad u Slovačkoj.

POVEZANE VESTI:

Đorđević je podsetio da je radnicima, uz produženje roka za izjašnjavanje, kompanija ponudila i novu opciju za rad u Slovačkoj. Osim rada dve godine u kontinuitetu, u ponudi je i angažovanje na tri meseca, uz mesec dana kod kuće i tako ukupno do dve godine.

On kaže da nova opcija, koju je ranije tražio sindikat, nije povećala interesovanje i da je sada „klima“ takva da radnici žele da napuste fabriku. Đorđević je rekao da ne zna koliko se do sada radnika opredelilo za Slovačku, ali da očekuje da po isteku roka za prijavljivanje kompanija ili država javno saopšte taj podatak.

„Ishod prijavljivanja odrediće i dalji tok pregovora sa državnim organima“, rekao je Đorđević.

On je rekao da je na jučerašnjem sastanku u Predsedništvu Srbije, Samostalni sindikat predao novi spisak radnika koji smatraju da ispunjavaju uslove da budu u zaštićenim kategorijama koje će biti izuzete iz socijalnog programa.

„Na tom novom spisku je oko 20 radnika, uz ranije već utvrđeni spisak od 63 zaštićenih“, rekao je Đorđević.

Dodao je da je da je i brzo zapošljavanje radnika koji su tehnološki višak prioritet sindikata, pa je najavio da će najkasnije do utorka predstavnici radnika krenuti u obilazak kompanija koje imaju mogućnosti da prime jedan broj radnika iz FCA koji su proglašeni za tehnološki višak. Đorđević je rekao da je reč o vojnim fabrikama Zastava tervo u Kragujevcu i Borbeni složeni sistemi u Velikoj Plani, ali i kompanijama Janfeng i Vaker Nojson u Kragujevcu.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA je rekao da u pregovorima sa državom učestvuju samo predstavnici tog sindikata, budući da su svi ostali članovi pregovaračkog tima, iz drugih sindikata i predstavnici radnika, napustili fabriku uz otpremnine.

Komentari

Vaš komentar