Sindikat: Minimalac premali, minimalna korpa – prevelika

Ekonomija 18. apr 202220:17 8 komentara

Inflacija i veći troškovi života potpuno su anulirali povećanje minimalne zarade za ovu godinu, koja je odlukom vlade povećana sa 32.000 na 35.000 dinara, a sindikat je na to ukazivao i pre te odluke i tražio da minimalac bude 40.000 dinara, kaže za Infobiz Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Pročitajte još:

„Već u januaru je minimalna potrošačka korpa došla do skoro 42.000 dinara, što znači da je bila veća od minimalca, još uvek važe uredbe vlade da budu zamrznute cene nekih životnih namirnica, ne znamo kako će se stvari razvijati“, navodi Vuković.

Najbolje rešenje je, dodaje, da Socijalno ekonomski savet ponovo razgovara i poveća minimalnu zaradu.

„Mi smo već u aprilu, a onaj ko prima minimalnu zaradu do sada kaska za minimalnom korpom za sedam, osam hiljada dinara. U januaru je bilo manje radnih sati, pa minimalac nije bio 35.000 dinara nego 32.000 dinara, tako je razlika i veća – 10.000 dinara u odnosu na minimalnu potrošačku korpu“, ističe Vuković.

Ima i drugih meseci gde je mesečna zarada manja – nekada je malo veća.

Na godišnjem nivou neko će, kaže gost Infobiza, biti u manjku i 1.000 evra.

„Ja ne znam kako će ti ljudi da prežive, verovatno će štedeti – ili na hrani, ili neće plaćati neke račune, a onda imamo jedan veliki socijalni i ekonomski problem. Potrebno je promeniti odredbe Zakona o radu koje kažu da se o minimalnoj zaradi samo jednom godišnje razgovara, na Socijalno ekonomskom savetu u septembru. Treba usklađivati minimalac dva puta godišnje, jednom u decembru za narednih šest meseci, a onda u junu za sledećih šest meseci, imajući u vidu ovaj rast troškova života, naročito hrane“, navodi Vuković.

Prvi maj ispred Jure

Savez samostalnih sindikata Srbije odlučio je da Prvi maj, praznik rada, ove godine obeleži skupom u Leskovcu, ispred fabrike Jura, koja kako navode – predstavlja simbol kršenja radničkih prava. Sindikat poziva medije da taj dogadjaj isprate, a sve zainteresovane – da im se pridruže.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare