Sindikat: Pozdravljamo grandiozne procente, ali radnik treba i da preživi

Biznis 22. dec 202118:315 komentara
prodavnica, hipermarket, supermarket
Izvor: Shutterstock_

Zaposleni u velikim trgovinskim lancima ne samo da i dalje rade nedeljom i praznikom, već zbog manjka radnika pored svog, rade još po dva ili tri posla za istu zaradu, nešto višu od minimalne, ukazala je Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata poredeći položaj radnika u Srbiji sa radnicima u Makedoniji i Crnoj Gori. U svom saopštenju sindikat podseća da su predsednik i ministri bili "ozbiljno 'uvređeni i iznenađeni' i na sam predlog ASNS da se ukine rad nedeljom i to samo - za zaposlene u trgovini".

„Kao logična posledica odsustva elementarne brige i zaštite od strane države došli smo do toga da u Delhaize od trgovaca traže da potpišu nove ugovore o radu u kojima se za njihove poslove zahteva osnovna škola i u skladu sa tim i određuje nova zarada“, ukazao je ASNS.

Pročitajte još:

U saopštenju se citira i makedonska ministarka za rad i socijalnu politiku, a povodom donošenja zakona kojim se u Severnoj Makedoniji nedelja uvodi kao neradan dan za 92 odsto zaposlenih: „Radnici su stub naše ekonomije i pokretačka snaga države. Zbog toga ostaju prioritet u građenju budućih politika“.

Oni koji moraju da, zbog zahteva tehnoloških procesa, rade nedeljom dobiće zaradu uvećanu za 50 odsto, a radnici u tržnim centrima koji rade nedeljom imaće uvećane zarade za 100 odsto, plus će tržni centri izdvajati dva odsto prihoda ostvarenog radom nedeljom za izgradnju dečijih vrtića, pojašnjava se dalje situacija u Severnoj Makedoniji.

Sindikat podseća i da će u Crnoj Gori od januara 2022. minimalna zarada biti 450 evra ili 52.915 dinara.

„Ovo je samo mali podsetnik za omiljenu disciplinu naše vlasti – poređenje sa susedima. Pozdravljamo grandiozne procente, stope rasta i druge statističke discipline, ali okrenimo se i vratimo malo na suštinu, a to su radnici, njihov položaj, njihovo dostojanstvo, sigurnost radnog mesta, zaštita od otvorenog i maskiranog mobinga i ono osnovno, poštene zarade i mogućnost da radnici i njihove porodice prežive“, poručuju iz ASNS.

Komentari

Vaš komentar