Sindikat Sloga: Hitno povećati minimalnu cenu rada jer je sve poskupelo

Biznis 15. maj 202213:01 10 komentara
N1

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" pozvali su Vladu Srbije u tehničkom mandatu da hitno, do kraja maja, značajno poveća minimalnu cenu rada za drugu polovinu 2022. godine, jer je zbog svakodnevnog porasta cena osnovnih životnih namirnica, energenata i režija, ugrožena egzistencija radnika i njihovih porodica.

„Ovo isključivo zahtevamo od Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer od takozvanih reprezentativnih sindikata u Socijalno-ekonomskom savetu (SES) ne očekujemo ništa, budući da se oni ništa ne pitaju i da su od države kroz SES plaćeni statisti za davanje legitimiteta pred Međunarodnom organizacijom rada da u Srbiji postoji socijalni dijalog, što je godinama unazad jedna velika laž i obmana“, navela je Sloga u saopštenju.

Taj sindikat naveo je da od Unije poslodavaca takođe ne očekuju ništa jer, kako su ocenili, „njima je uvek malo i oni bi uvek više profita, bez obzira na posledice po radnike koji im prave taj profit“.

Sindikat „Sloga“ je dodao da se na svakom koraku vidi da se ne može preživeti od sadašnjeg minimalca, da se pojačava nezadovoljstvo i da je se može očekivato „ozbiljan haos i socijalni bunt“ u narednom periodu.