Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti opet najavljuje protest i štrajk upozorenja

Ekonomija 04. dec 202321:27 4 komentara
Domovi za stare, gerontološki centar, starački domovi
Shutterstock

Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti saopštio je danas da će 6. decembra održati protest, a 15. decembra štrajk upozorenja, zbog neuspešnih pregovora sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Protest će biti održan ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj sa početkom u 11.55 časova, a razlog su neuspeli pregovori i teška materijalna situacija u kojoj se nalaze zaposleni u sistemu, teški uslovi rada i neadekvatan predlog za povećanje zarada za pojedine kategorije radnika u rasponu od 500 do 1.500 dinara, što Sindikat ocenjuje kao ponižavajuću ponudu, zbog čega su napušteni pregovori.

Povezane vesti

Drugi predlog je izneo resorni ministar, koji je ponudio da se svakom radniku do kraja godine dodeli jednokratna pomoć od 10.000 dinara, što su članovi Republičkog odbora odbacili, navodi se u saopštenju sindikata.

Štrajk upozorenja biće održan 15. decembra od 11.55 do 12.55 časova.

Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti traži izmenu sistema obračuna zarada kroz utvrđivanje jedinstvene cene rada za sve radnike na nivou od najmanje 5.420 dinara i izmenu koeficijenata u cilju pravičnijeg obračuna i vrednovanja rada svakog radnog mesta, što treba da dovede do povećanja zarada za najmanje 40 procenata na poslovima sa SSS, najmanje 43 procenata za stručne radnike i najmanje 50 procenata za tehničko i pomoćno osoblje.

Traži se i hitan početak pregovora radi zaključenja novog kolektivnog ugovora sa unapređenim položajem radnika – priznavanje ukupnog minulog rada, povećanje obima prava kod solidarnih pomoći i unapređenje rada i položaj sindikata.

Treći zahtev sindikata je hitno zapošljavanje radnika i njihovo raspoređivanje na prioritetna radna mesta u centre za socijalni rad i ustanove socijalne zaštite, najkasnije do polovine naredne godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare