Šta radi u katastru – sindikati RGZ pisali premijerki

Biznis 04. jul 202208:31 > 09:5823 komentara
N1

Sindikati Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) zatražili su, u otvorenom pismu, od premijerke Ane Brnabić da da konkretne odgovore o razlozima višenedeljne blokade te institucije, jer više od 20 dana javnost, a i zaposleni u RGZ i katastrima širom Srbije, ne mogu da shvate o čemu se radi. U pismu se, između ostalog, navodi da po isteku tri nedelje od blokade RGZ, više od dve trećine zaposlenih ne može da radi svoj posao. Inače, prema podacima koje je obavio RGZ, kada je reč o građanima, do sada je omogućena predaja njihovih zahteva u svim beogradskim službama katastra, potom u službama u Nišu, Kragujevcu, Požarevcu, u tri službe u Novom Sadu, Subotici, Smederevskoj Palanci, Batočini, Ćupriji, Doljevcu i Leskovcu. Elektronsko zakazivanje termina za sastanak građana sa službenicima katastra i dalje nije moguće ni u jednoj službi.

„Nesuvisla i nerazumljiva saopštenja koja dolaze iz RGZ, osim što ih ne prezentuju najodgovorniji rukovodioci, izgleda imaju za cilj dezinformisanje dela javnosti. Danas, kad ističe tri nedelje od blokade RGZ, više od dve trećine zaposlenih ne radi svoj posao. Kako se onda može konstatovati da je sve u najboljem redu u RGZ“, pitaju tri sindikata u otvorenom pismu premijerki Srbije.

Pročitajte još

Oni su ukazali da, u danu kada je objavljeno da je RGZ počeo da radi, nijedan službenik nije mogao da se uloguje na svoju radnu stanicu i obavi bilo koji od poslova, a to stanje je i danas u najvećem broju katastara.

„Nakon toga dolaze informacije da su sve baze RGZ koje se tiču ličnih podataka građana bezbedne. Koje su to baze i šta sadrže? Kojeg su obima i kvaliteta bili zaštitni programi, kao i kvalitet softvera koji su pušteni u rad u RGZ? Je li neko kompetentan to proveravao i kontrolisao? Koji je kvalitet opreme koja je kupljena i puštena u rad u zavodu u vreme dok ste vi na čelu Vlade“, pitaju Jedinstveni sindikat, ASNS i sindikat Nezavisnost.

Oni traže i odgovor ko je kriv za uočene i evidentne propuste, kao i za nepostupanje po podnetim prijavama za javašluk u RGZ poslednjih nekoliko godina.

„Poslednja nelogičnost je najava uspostavljanja rada u punom kapacitetu, a istovremeno je upućen nalog zaposlenima da ne smeju da komuniciraju ni sa jednom strankom, kao ni sa trećim licima o stanju u katastru i RGZ. Očito je da se od zaposlenih očekuje da nešto prikriju, ali nije konkretno rečeno šta. Konkretno je predočeno da svako kršenje ovog naloga predstavlja povredu disipline i radnih obaveza službenika u RGZ“, navode sindikati.

Koje službe rade

Podsetimo, Republički geodetski zavod je u petak 1. jula saopštio da je u rad pušteno dodatnih šest službi za katastar.

„Subotica, Smederevska Palanka, Batočina, Ćuprija, Doljevac i Leskovac ponovo su, nakon računarske sabotaže, otvorile šaltere katastra građanima za predaju zahteva“, naveo je RGZ.

Dan ranije je, kako navodi RGZ, počelo da radi svih 17 beogradskih službi i katastri u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Požarevcu.

„Putem servisa eZakazivanje građani mogu da zakažu termin za predaju zahteva i za odricanje od prava na žalbu, u onim službama koje su puštene u rad. Zakazivanje termina za sastanak sa službenikom katastra neće biti omogućeno sve dok se ne otklone bezbednosni rizici i pretnje po pravnu sigurnost“, navedeno je na sajtu RGZ.

U petak je, takođe, navedeno da se „u narednim danima planira puštanje u rad i ostalih službi za katastar u punom kapacitetu“.

Komentari

Vaš komentar