Sindikati RGZ pisali Vučiću: I dalje nam je onemogućen rad

Biznis 26. jun 202211:02 > 15:5416 komentara
N1/arhiva

Sindikati radnika Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) uputili su otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i obavestili ga da je rad službenika katastra i dalje onemogućen, a da su pojedini servisi koji počinju da rade datirani na period pre napada na RGZ i prekida rada.

Od predsednika se traži da sagleda stanje u RGZ i katastru i inicira promene.

Pročitajte još

U pismu, koje su potpisali Jedinstvena organizacija sindikata, sindikat Nezavisnost i Sindikat zaposlenih RGZ ASNS, navodi se da ni 12 dana nakon što je RGZ prekinuo rad, u javnosti postoji veliki broj nedoumica i nejasnih pitanja o tom incidentu.

Ističe se da su sindikati RGZ ukazivali na mogućnost kraha informatičkog sistema i izneli zabrinutost za sudbinu sistema koji je građen duže od 90 godina.

Navodi se da je manje bitno da li je bilo reči o hakerskom ili nekom drugom napadu, već kako je uopšte pad sistema mogao da se dogodi.

„Stepen zaštite sistema, u čiju digitalizaciju je uloženo ubedljivo najviše novca u našoj zemlji, je po svemu sudeći na neadekvatnom i niskom nivou. Činjenica da do sada niko nije ni pokušao da odgovori na pitanje bezbednosti softvera HONESTY koji se koristi za torturu nad zaposlenima i još uvek baca veo sumnje na ukupno stanje u RGZ“, navodi se u pismu.

Komentari

Vaš komentar