Sindikati pokazali šta se može kupiti za minimalac: Hleba, masti i aleve paprike

Biznis 13. sep 202211:42 > 14:15 20 komentara

Predstavnici sindikata ocenili su danas, posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES), da minimalna cena rada od 40.020 dinara nije dovoljna za dostojanstven život. Sindikalci su na javnoj sednici ispred Palate Srbija pokazali šta se od minimalne zarade u Srbiji trenutno može kupiti i zaključili: najviše hleba, masti i aleve paprike.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da će minimalna cena rada biti 40.020 dinara, a minimalna potrošačka korpa prema jučerašnjim cenama je 50.000 dinara.

Ukazao je da je danas potrošačka korpa 50.000 dinara, a minimalna zarada 35.000 dinara, što je razlika od 15.000 dinara što je ponižavajuće.

„Ostaje da onaj ko prima minimalnu i približnu zaradu da se bore za opstanak i svoju egzistenciju i budućnost“, rekao je Orbović i dodao da svake godine ostaje ista priča.

Predsednica sindikata Nezavisnost Čedanka Andrić rekla je da ponuda Vlade Srbije o povećanju minimalne zarade od 14,3 odsto nije beznačajna u procentualnom smislu, ali da nije dovoljna.

Ona je istakla da je minimalna zarada postala praksa u velikom broju kompanija, a da minimalac nije dovoljan za dostojanstven život i da oba sindikata traže da se ide ka izjednačenju minimalca i potrošačke korpe.

Predstavnik poslodavaca u SES Miloš Nenezić prvo je izrazio zahvalnost Vladi i predsedniku Srbije na razumevnju prema privredi i poslodavcima i ukazao da privrednici u Srbiji plaćaju višestruko nižu cenu energenta od drugih u Evropi.

„Smatramo da je ovo ustupak koji su poslodavci napravili da bismo ojačali privredu i pomogli građanima“, rekao je Nenezić.

On je istakao da nije saglasan sa predstavnicima sindikata da se minimalna cena rada izjednači s minimalnom potrošačkom korpom, jer je to dogovor od pre tri godine, odnosno pre korone i krize, dodavši da minimalnu zaradu prima oko 25 odsto zaposlenih.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je sada potrošačka korpa pokrivena minimalnom cenom rada 81,2 odsto, a da se ide ka tome da bude pokrivena cela korpa. Mali je dodao i da će pokušati da drže cene osnovnih živornih namirnica koje čine potrošačku korpu i da tih namirnica bude.