Sindikati traže minimalac od 39.000 dinara, poslodavci tvrde da nema uslova

Biznis 19. avg 202110:45 > 11:0532 komentara

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković i Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije izneli su različite stavove u Novom danu oko minimalne cene zarada u toku naredne godine. Dok Atanacković ima stav da privrednici zbog ekonomske situacije nemaju mogućnosti da povećaju zarade, Mihajlović insistira da minimalac bude 39.000 dinara i napominje da će i sa tom zaradom građani jedva preživljavati. Poslodavci smatraju da će povećanje plata izazvati ekonomsku nestabilnost, jer je u nejednakosti sa ekonomskim rastom, dok sindikalisti odgovaraju da će se nastaviti odlazak kvalitetne radne snage i da je nehumano da radnici ne mogu da prežive mesec sa svojom zaradom.

Podsetimo, članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES) Srbije počeli su pregovore o minimalnoj ceni rada u 2022. godini. Minimalna cena rada u Srbiji ove godine je nešto više od 32.000 dinara, a predlog Vlade Srbije je da u narednoj godini bude povećana na oko 35.000 dinara.

Povezane vesti

„Zvanično već godinama govorimo o 350.000 zaposlenih koji primaju minimalne zarade, međutim, treba reći da značajno veći broj prima nešto veće zarade nego što su minimalne. Propisano je da se minimalne zarade daju svim zaposlenima kada je firma u blizini stečaja, međutim, poslodavci koji mogu ili moraju, u situaciji su da nešto povećaju primanja, pa će umesto 35.000 dati 36.000. Sve u svemu, određivanje minimalne zarade svake godine određuje i sudbinu ostalih plata, odnosno to je početni reper šta će se dešavati sa platama u narednoj godini“, kazao je Atanacković.

Mihajlović potvrđuje podatke o 350.000 građana koji primaju minimalnu zaradu i napominje da je zakonski predviđeno da poslodavac sme da isplaćuje minimalac samo ako je ugroženo poslovanje i da to može najduže da traje šest meseci.

„Nažalost, u Srbiji to nije slučaj. Već godinama pričamo o istim poslodavcima koji godinama isplaćuju minimalnu zaradu i to nije korektno. Mislim da država i inspekcija moraju da rade na tome“, naveo je on.

Atanacković dodaje da su ove godine, više nego ranije, poslodavci bili za to da treba povećati minimalnu zaradu, uslovljavajući da to ne sme da bude preko neke granice koju privredniki može da podnese.

„Srećom, gledajući ukupno privredu, najveći deo poslodavaca, 85 i 90 odsto, imaju značajno veće zarade nego što je minimalna ili približno njoj“, precizira Atanacković.

Mihajlović povodom predstojećih pregovora kaže da nije optimista, znajući da je Vlada izašla pre nego što su počeli pregovori sa cifrom koja bi po njima to trebala da bude minimalna zarada u narednoj godini.

„Mi to smatramo polaznom osnovom, jer smo mi i poslodavci vrlo daleko oko toga koliki treba da bude minimalac“, istakao je sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Zahtev sindikalaca u pregovorima je da se minimalna cena rada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom, što je oko 39.000 dinara, što oni smatraju da je realno i ostvarivo.

Mihajlović se poziva na dogovor sa poslodavcima i Vladom Srbije iz 20018. godine, kada je i dogovoreno da se izjednače minimalne zarada i minimalna potrošačka korpa.

„Svesni smo da prošle godine to nije moglo da se desi zbog korone, ali smatramo da je za sledeću godinu sasvim normalno da se izjednače… Svi ti ljudi koji imaju 35.000 ili će imati minimalnu zaradu, su ispod granice siromaštva. To znači da vi radite, i sa svojom platom u Srbiji ne možete da preživite, što nije ui redu, i država mora da se pozabavi time“, naglasio je Mihajlović.

On je ukazao i na ogroman problem odlaska radne snage u inostranstvo i gubljenja mladih kadrova, da bi se na taj način stvorila poslovna klima u kojoj nedostaje radna snaga, koja je potrebno da dođe iz inostranstva.

„Sa 39.000 dinara oni ne mogu ovde da stvaraju egzistenciju, i odlaze. Vlada mora da se pozabavi time, i ukazujemo na to da će biti velikih problema sa ovom minimalnom platom. I ne samo sa njom, jer je to ispod praga tolerancije, i moramo da se ozbiljno bavimo tim problemom“, poručio je Mihajlović.

N1

Mihajlović: „Pojedini poslodavci navikli na visoke profite i na male plate“

On je ocenio da su pojedini poslodavci u Srbiji navikli da ostvaruju velike profite i u tom kontekstu naveo trgovinske lance, koji svojim zaposlenima daju plate koje su samo nešto više od minimalnih, dok na drugoj strani imaju veoma veliki rast prometa, koji se uvećavao i u vremenu najvećeg talasa koronavirusa u prošloj godini.

„Malo je njih koji imaju korektan odnos sa svojim radnicima, i koji ulažu u njih“, podvukao je Mihajlović.

Atanacković, pozivajući se na iskustvo iz prethodnih godina, ocenjuje da će teško doći do konsenzusa o minimalnoj ceni rada.

„Postoje velike razlike u pogledima. Treba reći ni da Unija poslodavaca ne prihvata ovaj iznos. Mi godinama polazimo od jedino realne činjenice za rast svih plata, jer minimalna zarada inicira rast svih plata, ne samo onih koji su u blizini po iznosu. Međutim, ne može da se nacrta kolike će biti plate. To kolike će biti plate je mogućnost privrede. Ukoliko je privredni reast, četiri, pet ili šest odsto, ne možemo očekivati povećanje plata od 10 odsto. To vodi u inflaciju i u nesiguran finansijski sistem… U ovom trenutku privreda nema mogućnosti da poveća zarade, obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo“, kaže Atanacković.

Govoreći o manjku radne snage, ističe da je zbog toga radnicima u pojedinim delatnostima povećana plata nekoliko puta u odnosu na minimalnu zaradu, kao i da će vremenom tržište da podigne zarade zaposlenima u svim deficitarnim profesijama.

Komentari

Vaš komentar