Sindikati u Ziđinu najavljuju protest zbog plana da im se umanje plate i prava

Biznis 20. dec 202219:57 komentara
Ziđin
N1

Menadžment kineske kompanije Ziđin Koper u Boru nije prihvatio zahtev svih sindikata u toj firmi da povuče svoj novi pravilnik o radu od 15. decembra, zbog čega će sindikati u sredu javno najaviti masovne radničke proteste, objavljeno je na sajtu Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost.

Pročitajte još:

Sindikati zaposlenih u Ziđinu organizovaće u sredu 21. decembra konferenciju za novinare ispred zgrade direkcije kompanije u Boru na kojoj će saopštiti svoje namere.

Sindikalne organizacije te kompanije obavestile su 16. decembra Vladu i resorna ministarstva privrede, energetike i rada da je poslovodstvo Ziđin Kopera donelo novi pravilnik o radu kojim se radnicima znatno umanjuju zarade i druga prava, čime je poslodavac prekinuo pregovore za zaključivanje kolektivnog ugovora.

Sindikati su zatražili da iz Vlade hitno reaguju i zakažu sastanak s poslodavcem kako bi se sporni akt stavio van snage i nastavili jednostrano prekinuti pregovori o zaključenju kolektivnog ugovora, u skladu sa ranijim Pravilnikom o radu iz juna 2021. godine.