Skuplja struja ili ne – građani strepe, EPS se ne oglašava

Biznis 06. maj 202220:13 28 komentara

Da li je došlo vreme za poskupljenje struje? I dok se u javnosti pojavila informacija da bi tokom leta cena za domaćinstva mogla da skoči za čak 30 odsto, a za privredu 70 odsto, nezvanično saznajemo da za sada nije doneta nikakva odluka u Ministarstvu energetike. EPS se ne oglašava.

Bio je 1. februar 2021. godine, kada nas je prethodni put tresla viša cena struje. Od sve izvesnijeg novog poskupljenja više se niko i ne trese – ugasite svetlo i zatvorite vrata za sobom. Svoju projekciju visoke voltaže u novčaniku građana istraživački centar Demostat objavio je na osnovu, kako kažu, izvora bliskim Nemanjinoj 11.

„Nadležni u Srbiji razmatraju mogućnost da Elektroprivredi Srbije u julu ili avgustu dozvole da podigne cenu struje za domaćinstva za 30, a privredi za 70 odsto“, naveo je Demostat.

Trenutni račun                 Račun uvećan 30 posto

2.500 dinara                        3.250 dinara
6.000 dinara                        7.800 dinara
10.000 dinara                      13.000 dinara

U praksi, kroz iznos na računu, građani bi u slučaju tako drastičnog poskupljenja, mesečno izdvajali od gotovo hiljadu, pa do nekoliko hiljada dinara više nego sada.

„Ne verujem da će biti u toj meri, mislim da će poskupljenje biti manje“

„Deluje puno i mislim da je previše, ali situacija je takva

„Nije realno toliko povećanje“, kažu građani

Kako nezvanično saznajemo u Ministarstvu energetike, država trenutno nije donela nikakvu odluku u vezi sa poskupljenjem struje. Pisali smo EPS-u i pitali: Da li su tražili ili će tražiti baš takav drastičan rast i da li se uopšte planira poskupljenje, koliko i kada? Nisu nam odgovorili.

A privrednici poručuju da ih i dalje muči 1. januar i rast cene struje od 55 odsto i da bi novi skok značio ili propadanje firmi ili drastično poskupljenje proizvoda na tržištu.

„Mi znamo koji su izvori naše struje, 30 odsto je Dunav, koji nije poskupeo, a 70 odsto je ugalj, koji nije sigurno poskupeo 2,65 puta. I ako mi plaćamo nestručnost ljudi koji su doveli u ovu situaciju EPS, mi to ne prihvatamo. Znači, nije realno, EPS hitno da nam da strukturu svoje cene“, izjavio je privrednik Zoran Drakulić.

Izbori su prošli, pošteda je istekla, koronavirus i rat u Ukrajini mogu da pokažu svoje pravo lice – strujni udar biće očekivan.

Komentari (28)

Vidi sve komentare