Skupština ratifikovala međunarodne ugovore o zajmovima, izmenila više zakona

Biznis 04. feb 202221:09 > 22:21
evri, 200 evra, novac, novčanice, evro
Izvor: Shutterstock

Skupština Srbije ratifikovala je više međunarodnih ugovora o zajmovima, zatim usvojila je Zakon o socijalnom preduzetništvu i izmene Zakona o predmetima opšte upotrebe i zakone kojima je promenila koeficijente za obračunavanje plata državnim službenicima i nameštenicima, kao i rok za zamenu oružanih listova.

Poslanici su potvrdili Ugovor o kreditu za izgradnji Moravskog koridora, odnosno deonice Pojate –Preljina, od 400 miliona evra.

Potvrđen je i Ugovor o kreditnom aranžmanu, u iznosu do 203.775.000 evra koji se odnosi na Projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema grada Beograda.

Na sednici je potvrđen Ugovor o zajmu između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na izgradnju primarne infrastrukture za navodnjavanje akumulacionih jezera Pavlovci i Borkovac na Fruškoj gori, u iznosu od petnaest miliona evra.

Potvrđeni su i ugovori o kreditnom aranžmanu između Francuske agencije za razvoj i Srbije i zajmu između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Programa čvrstog otpada u Srbiji.

Kredit Francuske agencije za razvoj je 75 miliona evra, kao i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Potvrđen je i Ugovor o zajmu između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na Projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima u iznosu od 100 miliona evra, kao i Ugovor o zajmu u iznosu od 203.400.928 evra od Kineske banke.

Potvrđen je Ugovora o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za Projekat izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad – Ruma, „Fruškogorski koridor“, između Vlade Srbije i kineske Export-Import banke, u iznosu od 608.384.610 američkih dolara.

Povezane vesti

Usvojen je Zakon o davanju garancije Srbije u korist Banke Inteza, Rajfajzen banke, Komercijalne banke, Sberbanke, OTP banke i nove Ljubljanske banke po zaduženju Javnog preduzeća “Srbijagas” u iznosu do 200 miliona evra.

Potvrđen je Okvirni sporazum o zajmu LD 2106 (2021) između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije za projektni zajam – Centar za obuku za dualno obrazovanje u iznosu od 20 miliona evra.

Potvrđena je i Odluka Broj 1/2021 Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije o izmeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Srbije zamenom njegovog Protokola 3 o definiciji pojma „proizvodi sa poreklom“ i metodama administrativne saradnje.

Na sednici je ratifikovan i Sporazum o osnivanju Međunarodne investicione banke čime Srbija postaje punopravna članica ove institucije.

Promena koeficijenta državnim službenicima i nameštenicima, produžen rok za za zamenu oružanih listova

Skupština je usvojila izmenu Zakona o platama državnih službenika i nameštenika kojom su promenjeni koeficijenti za obračun i isplatu plata zaposlenih nameštenika koji obavljaju prateće pomoćno–tehničke poslove u državnim organima.

Promena koeficijenata odnosi se na radna mesta nameštenika koja su razvrstana od treće do šeste platne grupe.

Umesto koeficijenta 1,9 određuje se koeficijent 1,96, za radna mesta nameštenika treće vrste-viša škola, studije 1.stepena, umesto 1,5 određuje se koeficijent 1,71, za radna mesta nameštenika četvrte vrste-srednja škola.

Umesto koeficijenta 1,2 određuje se 1,38, za radna mesta nameštenika pete vrste-osnovna škola i nakon toga specijalističko obrazovanje do dve godine, a umesto koeficijenta jedan određuje se 1,20 i to za radna mesta nameštenika šeste vrste-osnovna škola.

Poslanici su usvojili i izmenu Zakona o oružju i municiji kojom se rok za zamenu oružanih listova produžava za dve godine, odnosno do 5. marta 2024. godine.

Skupština Srbije usvojila je i izmenu Zakona o predmetima opšte upotrebe.

Usvojen Zakon o socijalnom preduzetništvu

Skupština je usvojila i Zakon o socijalnom preduzetništvu čiji je cilj stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva, razvijanje svesti o značaju socijalne ekonomije i socijalnog preduzetništva.

Zakonom je predviđeno formiranje Saveta za socijalno preduzetništvo, koji će činiti jednak broj predstavnika javnog i privatnog sektora, odnosno stručne javnosti.

Ovo telo će se starati o poštovanju međunarodno prihvaćenih standarda poslovanja subjekata socijalnog preduzetništva i namenskog trošenja sredstava dobijenih iz budžeta, kao i donacija.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je ranije da očekuje da će primena ovog Zakona doprineti jačanju ekonomije zasnovane na solidarnosti i da će „snažno uticati na poboljšanje standarda socijalno najugroženijih kategorija stanovništva“.

 

Komentari

Vaš komentar