Skupštinski odbor usvojio Predlog zakona o socijalnoj karti

Biznis 08. feb 202112:07 > 15:021 komentar
Printscreen

Skupštinski odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo usvojio je Predlog zakona o socijalnoj karti, koji je Vlada dostavila 22. januara.

Član odbora iz Socijalističke partije Srbije Toma Fila ukazao je da je krajnje vreme da se usvoji zakon, i pored toga što ima nedostataka i „pravno redakcijski nije dobar“, jer je bolje da postoji nego da ga nema, pošto se „krčka“ od 2001. godine, a u javnoj raspravi je od 2017.

Kako je objasnio, zakon ionako stupa na snagu tek u martu 2022. godine, pa će se „polako kroz praksu da vidi šta treba da se menja“.

Pomoćnica ministra za socijalnu zaštitu Biljana Zekavica je navevela da je cilj zakona bolji uvid u socijalno-ekonomski socijlanih usluga i racionalnije raspoređivanje sredstava namenjenih za socijalnu pomoć i socijalnu zaštitu.

Ona je rekla da će donšenjem zakon biti racionalnije upotrebljeno vreme samih korisnika koji će biti pošteđeni procedura dobavljanja dokumentacije i da će uvid u socijalno stanje korisnika biti celovitije.

Jevtović Vukojičić: Cilj zakona uspostavljanje elektronske baze podataka

Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Milanka Jevtović Vukojičić navela je da cilj zakona uspostavljanje elektronske baze podataka o socijalno-ekonomskom statusu ljudi koji koriste prava iz oblasti socijalne, dečje, boračke i invalidske zaštite.

Zahvaljujući zakonu, nadležni organi će u svakom trenutku imati realne i validne podatke o broju korisnika socijalne zaštite i merama koje je neophodno preduzeti da bi se zadovoljile potrebe građana.

Ona je rekla da je zakon značajan i za zaposlene u institucijama socijalne zaštite jer će dovesti do ujednačene prakse u postupanju.

Poslanik SNS Nenad Krstić istakao je će objedinjavanje baze podataka predviđeno ovim zakonom „više nego potrebno Srbiji“ jer će korisnici biti bolje upoznati sa svojim pravima, što će doprineti i smanjenju siromaštva

Odbor je potvrdio i predlog zakona o sporazumu sa Lesotom u oblasti odbrane, kao i sa Severnom Makedonijom o saradnji u oblasti borbe protiv krijumčarenja migranata.

Komentari

Vaš komentar