Sloga pozvala na povlačenje naredbe o zabrani korišćenja godišnjeg odmora

Biznis 01. sep 202113:534 komentara
Izvor: sloga.org.rs

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" – sindikat zdravstva i socijalne zaštite pozvao je direktora Kliničkog centra Kragujevac Predraga Sazdanovića da odmah stavi van snage naredbu kojom se od 6. septembra zabranjuje korišćenje godišnjeg odmora i prekida njegovo korišćenje pod pretnjom da će zaposleni snositi posledice ukoliko to ne učine.

„Ova naredba je još jedan potez koji vređa i omalovažava kompletan zdravstveni sistem, slična odluci koju je isti direktor nedavno doneo da se zaposleni o svom trošku testiraju na koronavirus nakon povratka sa godišnjeg odmora“, poručila je Sloga u saopštenju.

Povezane vesti

Ističe se da je naredba neustavna i nezakonita, jer godišnji odmor zaposlenih spada u neotuđivo ustavno i zakonsko pravo zaposlenih u Srbiji i koristi se isključivo u skladu sa zakonskim propisima.

„Zato nam je potpuno nejasno na osnovu čega i pod čijom direktivom je doneta ova naredba, jer u Srbiji nije na snazi vanredno stanje radi suzbijanja i sprečavanja širenja pandemije kovid-19, poput 2020. godine da bi se prekidalo korišćenje godišnjih odmora“, navela je Sloga.

Ističe se da niko ne spori da je trenutna epidemiološka situacija u Šumadiji, konkretno u Kragujevcu, složena i da je u takvim okolnostima neophodno da zdravstveni radnici ulože veći napor kako bi se izborili sa virusom, ali je neophodno imati na umu da su zdravstveni radnici ljudi sa neotuđivim pravima koja im država garantuje.

Komentari

Vaš komentar