SOS dečja sela Srbije: Nezaposleno 32,2 odsto mladih do 24 godine

Biznis 12. avg 202112:00 > 12:001 komentar
Izvor: N1

Mladi u Srbiji čine 16,5 odsto ukupnog stanovništva i suočavaju se sa brojnim izazovima, poput nezaposlenosti, ali i osamostaljivanja, saopštila su organizacija SOS dečja sela Srbije.

U saopštenju se navodi da je stopa nezaposlenosti mladih do 24 godine 32,2 odsto, ali da poseban izazv predstavlja osamostaljivanje.

Ocenjeno je da osamostaljivanje „nije lako ni kada postoji razvijena mreža podrške i porodica kao stabilna baza kojoj mogu da se vrate“.

Istaknuto je da je za mlade, koji su značajan deo života proveli u hraniteljskim porodicama ili ustanovama za smeštaj dece i mladih, osamostaljivanje „posebno težak životni period, praćen najrazličitijim, najčešće burnim osećanjima i strahovima“.

Od 2016. godine, kada je Centar „Jaki mladi“ počeo sa radom u Beogradu, 359 mladih je finasijski podržano kroz upis na razne stručne kurseve, a njih 150 je pohađalo stručne prakse u kompanijama ili malim i srednjim preduzećima, te da je 235 mladića i devojaka je našlo zaposlenje, a njih desetoro se uz punu podršku – i finasijsku i savetodavnu – otisnulo u preduzetničke vode, navedeno je u saopštenju organizacije SOS dečja sela Srbije.

Komentari

Vaš komentar