Šoškić: Nema govora o Srbiji kao šampionu, pomoć građanima – novo zaduživanje

Biznis 05. maj 202110:37 > 10:4749 komentara

Profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić izjavio je da jedna od komponenti paketa pomoći građanima i privredi u Srbiji - davanje novca linearno neselektivno i svima, i onima koji imaju plate i penzije i kojima korona nije ugrozila egzistenciju, upitan potez, koji se teško može opravdati sa ekonomskog gledišta.

Šoškić je za N1 rekao da je taj potez pod znakom pitanja, posebno za zemlje kao što je Srbija, gde imate visok javni dug u odnosu na BDP i imate i sisteme društvene podrške koji su tu iz davnih vremena, kao što je zdravstvena zaštita koja bi trebala da bude dostupna većini građana.

povezane vesti

„Ta linearna davanja teško se mogu opravdati sa ekonomskog gledišta i ona će da izazovu novo zaduživanje zemlje“, rekao je Šoškić i dodao da je naša zemlja još prošle godine krenula na putanju podizanja javnog duga u odnosu na BDP, a da se ovim paketom to nastavlja.

„Sigurno je da će do kraja godine nivo javnog duga prema BDP-u preći 60 posto, a to je nivo koji su i razvijene zemlje stavile sebi kao limit. Zemlje poput Srbije bi trebalo da budu na nižem nivou javnog duga“, rekao je profesor, koji je i bivši guverner NBS.

Ukazao je da je dodatan problem što je pre dve godine promenjena metodologija u obračunu BDP-a, i da bi prema staroj metodologiji, javni dug davno bio preko 60 posto.

Na pitanje da li onda stoje komentari da je ekonomska situacija stabilna ili bolja nego u prethodnom periodu, Šoškić kaže da je Srbija praktično sve do 2018. godine bila jedna od najstangnantijih privreda u Evropi. „Daleko smo imali niže stope privrednog rasta. Od 2018., 2019. godine nešto je veća stopa privrednog rasta, a prošle godine smo možda imali nešto manju stopu privrednog pada, ali o ekspanziji privrede ne možemo da govorimo. Mi nismo nigde napredovali, daleko smo od viših stopa privrednog rasta“, kaže profesor.

On je povodom najave vlasti da će prvi kvartal biti sa pozitivnom stopom privrednog rasta, rekao da je Amerika napravila pozitivan rezultat od 6,4 odsto, Kina od preko 18 odsto u prvom kvartalu. Ako Srbija napravi rezultat od plus jedan, kaže Šoškić, daleko smo od privredne ekspanzije i nema priče o šampionskom statusu. „Srbija je jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi“, rekao je Šoškić i dodao da to dokazuju i odgovori građana u anketi N1 na šta će potrošti prvih 30 evra koje će dobiti u maju.

Ocenjujući ekonomsku situaciju u zemlji on je istakao da Srbija nema dovoljno investicija i da su domaći privrednici nedovoljno uvereni u poslovnu perspektivu i ne veruju u institucije sistema, niti u odsutvo korupcije.

On je i povodom paketa pomoći privredi rekao da je sporno pitanje da li se pomoć daje onima kojima zaista potrebna.

Istakao je da bi bilo opravdano da je ta pomoć išla u pravcu preduzeća koja su sposobna da izvoze. „Taj sektor privrede mora da ojača ako želimo da izađemo na zelenu granu“, kaže.

Šoškić naglašava da je uvek ideja da opravdana pomoć dođe u sektore koji mogu da rastu i nadonakde gubitke.

Povodom opravdanja koja su se mogla čuti da je linearnu pomoć građanima sprovela i Amerika, Šoškić kaže da u SAD postoji privatni zdravstveni sistem, da tamo plaćaju punu cenu lekova, zdravstvene zaštite i obrazovanja. „I druge zemlje imaju visoke deficite, SAD je imala 16 ili 18 odsto fiskalni deficit, ali to je zemlja koja kreira dolar i nema problema sa zaduživanjem. Mi nemamo osnova da se poredimo ni sa velikim evropskim ekonomijama, ni sa SAD“, rekao je.

Upitan i da li je tačna računica koju iznose ekonomski novinari da će svaki građanin na dodeljenih 30 evra, plaćati dug od 33 evra, Šoškić kaže da ćemo mi sigurno vraćati taj dug, ali da zavisi od konkretnih uslova zaduživanja koji će biti krajnji iznos.“Činjenica je da nema besplatnog ručka. Ako smo se zadužili – nema spora, doći će dan kada ćemo to morati da vratimo“, kaže.

Šoškić je rekao da Srbija sada kreira novi dug, a da smo i prošle godine imali pogrešne poteze u smisli rasta plata u javnoim sektoru. Ocenio je da su u pitanju kratkovidi poteti koji na kratko daju utisak i iluziju da se stvari popravljaju ali da bez privrednog rasta – kreirate novi dug.

Komentarišući činjenicu da se za strane investicije odobravanju subvencije države, kaže da je u pitanju pogrešna stvar. „To znači da treba nekome da platimo živ, naš novac, iz budžeta da bi otvorio privrednu aktivnost u našoj zemlji“, rekao je Šoškić i dodao da u zemlje bez korupcije po pravilu investitori dolaze sami.

„Ozbiljni investitori kada analiziraju dolazak u neku zemlju, subvencije države su poslednje na listi – prvo se gleda kakvo je tržište, kakva infrastruktura, kakve su institucije…“, naglasio je Šoškić.

Rekao je i da te subvencije predstavljaju diskriminaciju prema domaćim investitorima.

Povodom najave predsednika o dodatnoj finansijskoj pomoći za one koji su se vakcinisali od 3.000 dinara, Šoškić je rekao da da se tu ulazi u domen bazičnih ljudskih prava da li neko želi da se vakciniše ili ne.

Ocenio je da bi bolji put bio – viši nivo svesti kod građana i bolji pristup edukaciji o značaju vakcinacije uz objašnjavanje.

Komentari

Vaš komentar