Spekulacije o odlasku Geoxa iz Vranja, zvanične potvrde nema, a radnici strahuju

Ekonomija 21. jul 202119:38 22 komentara

Radnici proizvodnje obuće Geox u Vranju strahuju da će fabrika biti zatvorena i preseljena u Albaniju. Većina zaposlenih je na kolektivnom godišnjem odmoru, neki su dobili neplaćeno odsustvo, a nekolicina je dobila ili dala otkaz, tvrde upućeni. Sirovine, kako saznajemo, ne stižu već neko vreme. Odgovora o tome nema ni iz preduzeća, ni iz lokalne samouprave.

Šta se dešava sa proizvodnim pogonom fabrike obuće Geox u Vranju – niko zvanično ne otkriva. Informacije o tome da su neki radnici na kolektivnom godišnjem odmoru, neki već na neplaćenom odsustvu, pristižu najčešće od iz redova zaposlenih, koji ne žele da se pojavljuju javno.

„Po gradu se priča, ja nigde nisam uspeo da čujem zvanično ili da pročitam“.

„Jeste, čuli smo da se zatvara fabrika, ali ne znamo zašto“.

„Pa narod priča, ko radi tamo. Baš mi je sinoć jedna koleginica rekla, njena ćerka radi tamo, da će još ovu nedelju da rade i da se zatvara. Zbog čega, ne znam“.

„Znam da je ranije bilo problema u vezi sa organizacijom isplata, ali zašto su radnici u to vreme ćutali, zašto i sada ćute – to je njihova stvar. Baš šteta. Hiljadu i nešto radnika ostaje bez posla“.

Da li će se to desiti u vranjskom Geoxu ili ne, nismo uspeli da saznamo ni u rukovodstvu Vranja. Više mejlova uputili smo na adrese funkcionera sa pitanjem – šta se ovde dešava. Pozvali i pisali SMS i većniku za privredu. Gradonačelniku takođe, a on je, kaže sekretarica, na godišnjem odmoru.

Saznanja novinara u Vranju jesu da se bliži dan kada će se sve i zvanično znati.

„Ako 27. jula dobiju repromaterijale koji su im potrebni, oni će od 2. avgusta krenuti sa radom“, kaže Saša Stojković, urednik portala Info Vranjske.

U suprotnom će, kaže, proizvodnja u Vranju biti obustavljena, a fabrika preseljena.

„Iza toga, oni su pre tri dana radnike obavestili da se do 31. jula nalaze na neplaćenom odsustvu. Radila je samo montaža“, kaže Stojković.

Na licu mesta, obezbeđenje vranjske fabrike odbija zvaničan razgovor, ali kažu da montaža radi. Većina radnika jeste na kolektivnom godišnjem odmoru, ali neplaćena odsustva ne spominju. Od rukovodstva je, kako nam je rečeno, tu jedino finansijski direktor, Italijan, ali on nema ovlašćenje da govori za medije.

Urednik Info Vranjskih dodaje da ima informaciju o tome da su neki radnici otišli.

Naš sagovornik podseća da je kompaniji istekao petogodišnji period – koliko su bili u obavezi da posluju u Vranju. Ovde veruju da se zvaničnim ćutanjem poslodavca, slanjem radnika na duži kolektivni odmor i spekulacijama o odlasku vrši pritisak i na državu, od koje su već dobili ogromne subvencije da bi radili.

„Vlada Srbije je uložila 12 miliona evra u njih, kada su oni došli ovde, a u drugim fazama još tri miliona i prosto je neshvatljivo da neće ponovo uložiti novac, jer im nikako nije u interesu da Geox ode odavde i da 1.300 ljudi ostane bez posla“, kaže Stojković.

Posla, međutim, ima u prodavnici obuće Geox u Vranju. Kupaca puno, rafovi prilično ispražnjeni, a veliko sniženje „na snazi“. Da li za to ima neki poseban razlog, ovde se još, ipak, samo nagađa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare