Sprema se energetski „šok“, ministarka teši – neki struju plaćaju još skuplje

Biznis 26. nov 202219:1998 komentara

Kao što je i ova donela i godina pred nama donosi nova poskupljenja, između ostalog i struje i gasa. U udruženjima potrošača konstatuju - biće ovo novi šok za građane. Stručnjaci za energetiku kažu nužno je, i napominju - bitno je da se pomogne što širem krugu energetski ugroženim građana. Procenjuje se da ih je više stotina hiljada.

Pročitajte još:

Dogodine će se novčanici dodatno stanjiti. Struja poskupljuje za oko 10 odsto, gas za 11, potvrdila je ministarka rudarstva i energetike. U Instagram objavi ne precizira kada, pretpostavka je već od prvog dana 2023.

To znači da će samo za električnu energiju, prema proračunima EPS-a, za prosečnu potrošnju domaćinstva, račun biti uvećan za oko 300 dinara.

Teši ministarka – ima i onih koji grejanje i struju plaćaju više.

„Država će nastaviti da subvencioniše cenu struje te će tako cena naše električne energije biti medju najnižim u Evropi (…) Gas u Srbiji je u ovom trenutku među najjeftinijima za industriju, a 3. najpovoljniji u Evropi za domaćinstva“, navela je ministarka Dubravka Đedović.

Stručnjak za energetiku Željko Marković objašnjava – država nadomešćuje gubitke u poslovanju, koji su u prethodnom periodu bili veliki.

„Srbijagas“ malo proizvodi, a energent je uvozio po višoj i prodavao po nižoj ceni. Niže cene od tržišnih imala je i „Elektroprivreda Srbije“.

„I plus, uz uvoz jako skupe električne energije u nekom iznosu od desetak do 15 odsto, koliko je nedostajalo da se napoji naše tržište, je takođe pravilo velike gubitke“, rekao je Marković.

Rast cena struje i gasa će se odraziti i na potrošačku korpu, predviđa Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević.

„Direktno u delu koliko oni učestvuju u porodičnim budžetima. Indirektno što će biti višestruko veće od uticaja cene struje i plina u strukturi troškova potrošača, je rast cena u sektoru proizvodnje“, rekao je Bogosavljević.

U prethodne dve nedelje cena gasa je porasla tri puta na globalnom tržištu, napominje ministarka.

„U uslovima svetske energetske krize moramo da donosimo mere koje će obezbediti sigurno i kontinuirano snabdevanje“, kaže ona.

Međutim, u Pokretu za zaštitu potrošača smatraju da globalna dešava nisu opravdanje i podsećaju da su zvaničnici tvrdili da su zalihe napravljene ranije po znatno nižim cenama.

Ali, i pored tih zaliha, cene su već korigovane – poslednje poskupljenje struje od 6,5 odsto bilo je 1. septembra, gasa u avgustu u visini od devet odsto.

Komentari

Vaš komentar