Srbija dogovorila skladištenje gasa u Mađarskoj i čeka Putinov mig za pregovore

Ekonomija 25. maj 202219:23 > 19:27 25 komentara

Zavisnost je reč koja najbolje opisuje aktuelnu situaciju i u energetskom sektoru. Pregovori o ceni i količinama gasa koje bi Srbija trebalo da dobije od Rusije još su neizvesni, a razgovor Vladimira Putina i Aleksandra Vučića je na čekanju. Za to vreme, Srbija je sa Mađarskom dogovorila da u toj zemlji skladišti gas, potencijalno i da gas od Mađarske kupi. Iako nije poznato koliko će to koštati.

Ova nedelja najavljena je kao ključna za rešavanje najvažnije energetske dileme: da li će Srbija i po kojoj ceni imati gas? Iako je Aleksandar Vučić najavio da sledi telefonski razgovor sa Putinom na tu temu danas ili sutra, iz Moskve poruka da beogradski poziv još nije na rasporedu.

„Možda čovek neće sa mnom da razgovara, videćemo“, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

PROČITAJTE I:

Za to vreme, Srbija i Mađarska i zvanično su dogovorile da Srbija 500 miliona kubnih metara gasa skladišti u mađarskim skladištima. Ministar finansija Siniša Mali nakon razgovora sa mađarskim ministrom spoljnih poslova, kaže: to će omogućiti stabilnost snabdevanja tokom zime. Osim skladištenja, Srbija će od Mađarske moći i da kupi gas, ali po kojoj ceni – niko ne govori.

„Zatvaranje tranzitnih linija bilo da se radi o gasu – o tranzitu gasa ili tranzitu nafte, mislim da to podriva jedinstvo Evropske unije, jedinstvo Evrope i bezbednost Evrope. Zbog toga, mi – Srbi i Mađari ćemo svakako obezbediti jedno drugima nesmetan tranzit energentima“, rekao je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijatro.

„Mi ćemo već do kraja juna krenuti da punimo ta dva skladišta koja su u pitanju i onda ćemo od oktobra moći da povlačimo taj gas iz skladišta, tri miliona kubnih metara gasa u oktobru, od novembra do februara po šest miliona kubnih metara gasa i u martu mesecu tri miliona kubnih metara gasa – to je negde oko polovine naših dnevnih potreba gasa. I to će u potpunosti da obezbedi stabilnost snabdevanja gasom kod nas u Srbiji i za domaćinstva i za našu privredu“, kaže ministar finansija Siniša Mali.

Ako je računica ministra Malog tačna, na kratak rok problem je bar delimično rešen. Stručnjak za energetsku politiku Miodrag Kapor za N1 kaže da je zavisnost od ruskog gasa godinama unazad „veštački“ i namerno stvarana. Navodi da bi – ako Srbija od Rusije dobije jeftiniju cenu gasa zarad neutralnosti – politička cena mogla da bude velika.

„Ako dobijemo povoljniju cenu prirodnog gasa, sa druge strane možemo da očekujemo neprijatnosti, a nemojmo zaboraviti da prirodni gas dolazi preko teritorije NATO država i država Evropske unije. Ovde je sukob između otvorenih i zatvorenih društava – naše društvo je, nažalost, jedno od zatvorenih društava pa ne čudi da su naši, takozvani, sazveznici Orbanova Mađarska, Erdoganova Turska, Putinova Rusija“, kaže Kapor.

Kakav god da scenario na kraju bude, Kapor je uveren da građani ne treba da budu zabrinuti, jer, kaže, čak i da gasa za toplane ne bude, rezervna opcija je mazut. Iako će to značiti više zagađenja – stanovi neće biti hladni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare