Srbija domaćin svetskog skupa industrije proizvođača jabuka i krušaka

Biznis 04. avg 202215:172 komentara
Shutterstock

U Beogradu je otvoren skup svetske industrije proizvođača jabuka i krušaka "Prognosfruit 2022", na kome učestvuje više od 200 predstavnika te industrije iz 23 zemlje, objavila je danas Agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID).

Organizatori konferencije, na kojoj će biti predstavljene najnovije informacije o prognozi za predstojeću sezonu jabuka i krušaka, su Svetska asocijacija proizvođača jabuka i krušaka (WAPA) i prva domaća asocijacija proizvođača jabuka „Serbia Does Apples“, uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

Pročitajte još:

Stručnjaci iz WAPA-e su naglasili da proizvodnja jabuka i krušaka u zemljama Evropske unije i dalje ima rastući trend, ali van EU, kao i Kini i SAD-u ima opadajući trend proizvodnje.

Zbog toga je, kako je navedeno, važno stimulisati konzumaciju jabuka i krušaka i usmeriti se na nova tržišta.

Generalni sekretar WAPA Filip Binar rekao je da je proizvodnja jabuka i krušaka u Srbiji doživele veliki napredak.

„Ova konferencija je idealno mesto za upoznavanje, umrežavanje i procenu dinamike nove sezone, koja se dešava u izazovnoj globalnoj situaciji“, dodao je Binar.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Srbije Senad Mahmutović je poručio da je Srbija prepoznata kao ozbiljan i relevantan proizvođač voća, pa i jabuka i krušaka.

„Posnosni smo što se naše jabuke nalaze na tržištima od Saudijske Arabije preko zemalja Evropske Unije, Ruske Federacije i Egipta. Okolnosti traže da se stvari menjaju, ne samo u sektoru proizvodnje, već i trgovine“, kazao je on.

Direktor misije USAID-a u Srbiji Deni Robertson je rekao da se sektor agrobiznisa u Srbiji ubrzano razvijao tokom protekle decenije, a posebno voćarstvo, velikim delom zahvaljujući ulaganjima u savremene voćnjake i unapređenju logističke infrastrukture, te da je USAID uložio značajna sredstva da podrži tu transformaciju.

„Srbija ima konkurentsku prednost zahvaljujući raznolikosti i obilju visokokvalitetnog voća, popularnih sorti, konkurentnim troškovima proizvodnje i režimu slobodne trgovine poljoprivrednim proizvodima sa EU“, kazao je on.

Robertson je naveo da je USAID radio sa partnerima iz Vlade Srbije i sektora agrobiznisa kako bi se ta konkurentska prednost iskoristila.

Predsednik Srpske asocijacije proizvođača jabuka, Gojko Zagorac je istakao da je skup u Beogradu najznačajniji međunarodni događaj u industriji jabuka i krušaka, koji okuplja profesionalce iz te industrije iz celog sveta.

„Konferencija je odlična prilika da svetu predstavimo privredu Srbije, promovišemo naše proizvođače i uspostavimo nove međunarodne kontakte“, rekao je Zagorac.

Planirano je i da učesnici skupa posete kompaniju „Atos Fructum“, koja proizvodi neke od najkvalitetnijih domaćih jabuka i koja je poslednjih godina bila uspešna u diversifikaciji izvoznih tržišta za srpske jabuke.

Komentari

Vaš komentar