Srbija i Mađarska potpisale Memorandum o razumevanju oko obnovljivog vodonika

Biznis 25. jul 202212:121 komentar
Tanjug/Rade Prelić

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović i ministar tehnologije i industrije Mađarske Laslo Palkovič potpisali su memorandum o razumevanju, koji će omogućiti saradnju i razmenu dokumenata dva ministarstva u oblasti korišćenja energije obnovljivog vodonika, saopšteno je.

Ona je rekla da je u novim zakonima iz oblasti energetike zeleni vodonik prepoznat kao obnovljivi izvor energije i da će vodonična strategija biti sastavni deo nove strategije razvoja energetike Srbije.

„Memorandum koji smo potpisali je osnova da razmenjujemo dokumente iz ove oblasti i da razgovaramo o potencijalnim zajediničkim projektima. Ponosni smo što smo već stvorili u Srbiji zakonske uslove za korišćenje vodonika i nadam se da ćemo moći i konkretnije da predstavimo prednosti korišćenja vodonika“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da Srbija i Mađarska imaju odlične političke i bilateralne odnose i da je Mađarska važan trgovinski partner Srbije, treći po razmeni od zemalja EU, a šesti ukupno.

To je, prema njenim rečima, dobra osnova za unapređenje saradnje i u oblasti energetike, da se Srbija ne zaustavi samo na snabdevanju gasom, već želi da radi zajedno i u procesu energetske tranzicije.

Dodala je da veruje da Mađarska može da pomogne Srbiji da u tom procesu bude još efikasnija.

Palkovič je rekao da su pitanja dostupnosti, pristupa i cena energije danas ključna pitanja u svetu, a da je njima pridodato i pitanje energetske nezavisnosti.

On je rekao da oblast za koju je potpisan memorandum obuhvata važna pitanja, kao što su proizvodnja, skladištenje i transport vodonika, kao i da je Mađarska, koja već ima određena iskustva, spremna da sa Srbijom podeli svoje strategije i propise, kao investicione planove i projekte.

Potpisivanju memoranduma prethodio je sastanak delegacija dva ministarstva, kojem je prisustvovao i ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter.

Komentari

Vaš komentar