Srbija ipak ne spušta granicu dozvoljenog aflatoksina u mleku još godinu dana

Ekonomija 21. nov 202220:29 39 komentara
Shutterstock

Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku na tržištu Srbije trebalo je da se, od 1. decembra ove godine, sa 0,25 spusti na evropske granice od maksimalnih 0,05 mikrograma po litru. To je predviđeno Pravilnikom o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani usvojenim još prošle godine. Međutim, upravo usvojenim izmenama tog pravilnika vraćanje granice ove kancerogene materije na evropski maksimalni nivo odlaže se za - 1. decembar 2023. godine.

Pročitajte još:

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz saglasnost ministra zdravlja, donosi Pravilnik o izmeni Pravilnika o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani, stoji u Službenom glasniku Srbije objavljenim 18. novembra.

Novi Pravilnik je već stupio na snagu.

Klackalica sa nivoom dozvoljenog aflatoksina u mleku na tržištu Srbije, tako, i dalje ostaje podignuta na 0,25 mikrograma po litru, što je pet puta više od evropskog propisanog maksimalnog nivoa za ovaj mikotoksin, koji je i sama Srbija primenjivala pre afere sa aflatoksinom 2013. godine.

Aflatoksin u mleko stiže preko kukuruza koji se koristi kao komponenta stočne hrane – „proizvodi“ ga buđ. Zato je i jedno od ključnih pitanja bilo omogućiti adekvatno sušenje kukuruza pre skladištenja.

Shutterstock

Od 2013. do danas granice dozvoljenog aflatoksina u mleku u Srbiji su se nekoliko puta menjale – od 0,05, preko 0,5 do 0,25 mikrograma po litru. Poslednje najavljeno vraćanje na evropski nivo od najviše 0,05 mikrograma bilo je u decembru 2021. godine sa početkom primene od 1. decembra 2022.

Po novom, kako stoji u Pravilniku, za sirovo mleko, termički obrađeno mleko i mleko za proizvodnju mlečnih proizvoda do 30. novembra 2023. godine dozvoljena granica aflatoksina je 0,25 mikrograma, a od 1. decembra 2023. biće 0,050 mikrograma po litru.

Makedonci nam vratili jogurt

Agencija za hranu i veterinu Severne Makedonije u petak, 18. novembra, povukla je sa tržišta Imlekov „Balans jogurt“, u pakovanju od 1kg zbog, kako se navodi – „poslate količine proizvoda koji nije namenjen makedonskom tržištu i ima nedoslednu koncentraciju aflatoksina prema makedonskim propisima i predstavlja potencijalni rizik po zdravlje ljudi“.

Krajnji potrošači koji su kupili gore navedeni proizvod sa naznačenim serijskim brojem/partijom ne bi trebalo da ga konzumiraju i vrate na mesto gde su ga kupili„, navela je makedonska Agencija za hranu i veterinu.

Serijski broj/lot povučenog Balans jogurta sa makedonskog tržišta je: 28.11.22, a datum isteka proizvoda: 28. novembar 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare