Srbija pregovara sa Azerbejdžanom o količini i ceni gasa koji ide kroz Bugarsku

Biznis 25. mar 202312:25 7 komentara
Shutterstock/ilustracija

Srbija pregovara s partnerima iz Azerbejdžana o količini i cenama gasa koji će dobijati preko gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, potvrđeno je za Demostat u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Taj gas bi Srbija mogla da dobija već od sledeće godine, a iz Ministarstva dodaju da Srbija razmatra i mogućnost rezervacije određenog kapaciteta gasa u LNG terminalu za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu u Grčkoj.

POVEZANE VESTI

Izgradnja gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, koji bi trebalo da omogući diverzifikaciju izvora snadbevanja, veću energetsku stabilnost i oslobodi Srbiju i region zavisnosti od ruskog gasa, biće završena pre početka nove grejne sezone, dakle do jeseni ove godine, uveravaju izvori Demostata iz Energetske zajednice.

Iz Energetske zajednice ukazuju da je Azerbejdžan najizvesniji snadbevač Srbije prirodnim gasom.

Kad je reč o tečnom prirodnom gasu, LNG terminal u Aleksandropolisu u Grčkoj može da prima gas iz celog sveta, pa bi tako među snadbevačima mogli da budu Katar, Norveška ili američke kompanije, dodaju za Demostat.

Gasna interkonekcija Srbija-Bugarska deo je šire inicijative EU, Južnog gasnog koridora, čiji je cilj da se smanji zavisnost Evrope od ruskog gasa.

Gasni interkonektor bi trebalo da promeni energetsku sliku celog regiona, koji u velikoj meri zavisi od ruskog gasa.

Kad je reč o Srbiji, gas čini oko 13 odsto potrošnje primarne energije, a trenutno u zemlju može da uđe samo preko dve tačke – iz Bugarske kod Zaječara preko gasovoda Balkanski tok – deo Turskog toka, zajedničkog projekta Rusije i Turske, i iz Mađarske.

Srbija je zavisna od ruskog gasa, koji se transportuje Turskim tokom – iz Rusije, ispod Crnog mora, preko Turske i Bugarske.

Deo ruskog gasa može da prođe i preko Ukrajine i Mađarske.

Srbija kupuje ruski gas po povlašćenoj ceni, dok preostali, mali deo gasa, kupuje na tržištu po tržišnim cenama, navodi Demostat.

Komentari (7)

Vidi sve komentare