Srpski državljani će od februara moći da dobijaju australijske penzije

Ekonomija 01. dec 202320:30 5 komentara
Zoonar GmbH/Alamy/Profimedia, TORSTEN BLACKWOOD/AFP FILES/AFP

Sporazum između Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti i Administrativni dogovor za primenu sporazuma stupiće na snagu 1. februara 2024. godine i omogućiće državljanima ovih zemalja da ostvare pravo na penziju, bez obzira gde žive.

Ovaj sporazum je veoma značajan za sve građane Srbije koji su svoj radni vek ostvarili u Srbiji i Australiji, kao i za one koji trenutno žive i rade u Australiji, a kojih, prema procenama Ambasade Srbije u Kanberi, ima između 150.000 i 200.000.

Primena Sporazuma će doprineti očuvanju njihovih prava u oblasti socijalne sigurnosti, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

PROČITAJTE I:

Ukoliko navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država će, radi ispunjenja uslova za penziju, uzeti u obzir i staž navršen u drugoj državi ugovornici, s tim što se visina penzija određuje srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi.

Osim toga, građani će moći pravo na penziju, koje su ostvarili na osnovu pravnih propisa jedne države, da koriste i van njene teritorije, a transfer u državu prebivališta vršiće se bez umanjenja visine davanja.

To znači da će Australija, ukoliko se srpski državljanin koji je pravo na penziju ostvario u toj zemlji vrati u Srbiju, isplaćivati penziju i dalje, odnosno, vršiće njen transfer u Srbiju, bez umanjenja visine davanja.

Ovim sporazumom će australijska strana dobiti osnov da transferiše penzije državljanima Srbije koji se vrate u Srbiju, što do sada nije bilo moguće.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare