Srpski naftaši nisu zabrinuti zbog prekida snabdevanja preko Janafa

Biznis 01. dec 202220:133 komentara

Od 5. decembra Srbiji će biti zabranjeno da uvozi rusku naftu preko hrvatskog naftovoda Janaf, to je posledica stupanja na snagu novog paketa sankcija Evropske unije prema Rusiji. Iz Ministarstva rudarstva i energetike kažu da rizici u energetskoj krizi postoje, ali da ova zabrana neće izazvati poremećaj u snabdevanju. Na Mediteranu trenutno ima dovoljno nafte, a pokazatelj toga je što cene na tržištu miruju, smatra Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

„Kao i sve druge rafinerije, kao i sve druge kompanije u okruženju će kupovati od ponuđene od onoga što ima na raspolaganju na Mediteranu kupovati ono što može. Ali u svakom slučaju u onom kvalitetu koje omogućava preradu u našim postrojenjima po nekom najoptimalnijem režimu“, objašnjava on.

„Već uveliko je ugovorena sva isporuka nafte u decembru. Nafta se kupuje terminskim ugovorima… Čak i januar ja verujem da je ugovoren već u većini kompanija, u tom smislu vidite ništa se ne dešava, znači prerada će se odvijati normalno, cene nisu poludele“, poručuje Mićović.

Komentari

Vaš komentar