Agencije i dalje vode putnike na Eviju, zbog požara stopiran samo Pefki

Biznis 09. avg 202117:45 > 18:0712 komentara
Izvor: Reuters/Alexandros Avramidis

U Pefkiju na Eviji, gde požar već nedelju dana guta šume i objekte, nema više nijednog našeg turiste. A, od juče su obustavljeni svi polasci iz Srbije ka tom grčkom gradu i putnicima sa uplaćenim aranžmanima nude se alternativne destinacije, potvrdio je za portal N1 Aleksandar Seničić iz Jute. Međutim, ka drugim gradovima na ovom ostrvu, poput Edipsosa, polasci nisu obustavljeni. Ministarka turizma Tatjana Matić za naš portal ističe da, prema trenutnim informacijama, do sada nije bilo organizovanog povratka putnika u Srbiju, već se oni premeštaju na druge destinacije u Grčkoj prema raspoloživim kapacitetima turističkih agencija.

„Vatra je prvo bila na 60 kilometara od nas, pa na 50, pa na 40, da bi u noći kada smo u četiri sata ujutru bili evakuisani požar od nas bio udaljen svega pet kilometara. Bili smo na trajektu, rečeno nam je da možemo da se vratimo kad krenu da nadleću avioni, ne helikopteri. To smo i učinili, da bismo za pola sata bili ponovo evakuisani. Sve ovo događa se u nedelju, 8. avgusta, a svega dan ranije, 7. avgusta, agencija je u Pefki dovela novu grupu gostiju“, rekla nam je Beograđanka koja se jutros obratila portalu N1.

Pročitajte još:

Ona je sada u Edipsosu, drugom gradu na istom ostrvu koji pojedini putnici prvobitno smešteni u tom mestu žele da napuste u strahu od mogućeg širenja požara.

„U Edipsosu smo, želimo da se vratimo kući, ali nam agencija traži da ponovo platimo 55 evra iako smo ceo aranžman, uključujući i povratnu kartu, već platili“, navodi druga putnica ističući da je bila obmanuta od strane agencije uoči putovanja.

Rečeno joj je, kaže, da je na grčkom ostrvu Evija sve u redu i da slobodno može da putuje.

„Na pitanje zašto su agencije vodile putnike na Eviju odgovor je – jer je u turističkim oblastima situacija bila potpuno sigurna, niko nije bio ugrožen. Područje vatre u tom trenutku bilo sedam, osam, deset kilometara udaljeno od mesta gde se nalaze. U Evropi ima oko 1.200 aktivnih požara. To je situacija više sile. Vi ne možete da naplatite pare od Grka kojima ste platili, jer oni imaju spremne kuće, opranu posteljinu, dostupnost  saobraćajnica i nemaju nameru da vam vrate novac. To je uobičajena procedura“, kaže za portal N1 Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta).

On ističe da ako u određenom mestu nije proglašeno vanredno stanje ili vanredna situacija, ako su dostupni aerodromi, saobraćajnice i ako ono što je ugovoreno  može da se ispoštuje, ne postoji formalno-pravni razlog da se traži povraćaj novca.

Evija
REUTERS/Stringer

„U okolini Edipsosa na 20, 30 kilometara nema vatre“, navodi Seničić.

Dodaje da su putovanja iz Srbije obustavljena samo za Pefki i da se tim putnicima nude druge destinacije.

„Putnici za druga mesta na Eviji, ukoliko ne žele sada da putuju, bojim se da će imati problem sa povraćajem novca. Jer, u ovim okolnostima agencije imaju problem da izvrše povraćaj novca“, ukazuje Seničić.

Matić: Kontrolisaćemo agencije

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija za portal N1 ističe da su ambasada Srbije u Grčkoj kao i resorno ministarstvo u stalnoj komunikaciji sa turističkim agencijama, njihovim predstavnicima na destinaciji kao i sa putnicima.

Tatjana Matić
N1

„Turističke agencije organizatori putovanja imaju obavezu da prebace putnike na drugu destinaciju ili da ih vrate u Srbiju. Napominjemo da i turistička agencija i putnici u svakom trenutku mogu da raskinu ugovor, tako da je na putniku da donese odluku o polasku na putovanje ili o odustajanju od putovanja odnosno o raskidu ugovora“, kaže Tatjana Matić.

Država ne snosi troškove povratka putnika s putovanja.

„Troškove premeštanja putnika sa ugrožene destinacije snosi turistička agencija organizator putovanja, odnosno putnik, u zavisnosti od odredbi ugovora koji su zaključili odnosno programa i opštih uslova putovanja kao elemenata ugovora o putovanju“, navodi ministarka.

Prema saznanjima ministarstva, kako ističe – do sada nije bilo slučajeva da agencije od putnika zahtevaju doplatu na ime troškova napuštanja Evije.

„Ministarstvo će svakako izvršiti vanrednu kontrolu agencija koje su organizovale putovanja na Eviju kako bismo utvrdili da li su poštovane odredbe ugovora i da li je bilo nepoštene tržišne prakse i u skladu sa tim izreći ćemo mere“, navodi Tatjana Matić.

Seničić: U vanrednom stanju bez naplate karte

„Svi turisti, nekoliko stotina njih, izmešteni su iz Pefkija, prema njihovoj želji i mogućnostima. Jedan deo smešten je u Olimpijsku regiju – Paraliju, Nei Pori i okolinu, zatim u dva mesta u centralnoj Grčkoj. Imam pouzdane informacije da jedan broj ljudi iz Pefkija nije hteo da napusti Eviju, pa su tražili da iz Pefkija idu u Edipsos. Bilo je i onih koji su želeli da napuste Srbiju, pa su agencije organizovale prevoz“, navodi Seničić.

Kada je reč o troškovima prevoza čije je plaćanje traženo putnicima koji već imaju povratnu kartu, on ističe da se troškovi povratka dodatno plaćaju ako putnici žele da prekinu aranžman  i vrate se van predviđenog reda vožnje. 

„Ne može da se šalje autobus po pet putnika, a da se za potom za pet dana šalje novi autobus za one koji su hteli da ostanu. Dodatni prevoz iziskuje dodatne troškove. Naravno, ukoliko se proglasi vanredna situacija ili vanredno stanje, agencija ne sme da naplati povratak“, navodi Seničić.

Kako dodaje, autobusi u postojećim polascima, ukoliko imaju mesta, svraćaju na Eviju ukoliko i omogućava povratak punicima u Srbiju i bez doplate.

Seničić ističe da se, prema informacijama koje je dobio neposredno pre izjave za N1, situacija u Pefkiju smiruje i da očekuje da će požar uskoro biti – potpuno ugašen.

Komentari

Vaš komentar