Šta će biti s ruskom naftom za Srbiju? Hrvatska ne želi da bude „korisna budala“

Biznis 06. okt 202219:17 152 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL

Odluka o tome da li će Srbija moći da uvozi rusku naftu - odložena za 1. decembar. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je Hrvatska insistirala da Zapadni Balkan ne bude izuzet od sankcija na rusku naftu.

Jedna vest promenila je sve. „Bukvalno sve je promenila“, kaže mandatarka Ana Brnabić.

Pa i raspoloženje u Pragu uoči prvog sastanka Evropske političke zajednice.

Hrvatski novinari postavljaju pitanja Vučiću: „Zašto krivite Hrvatsku?“

Povezano:

„Samo Vas molim nemojte da vičete. Samo da prvo odgovorim ovde, a onda ću ljubazno da odgovorim na Vašu histeriju i nervozu, ne brinite“, rekao je Vučić.

Više od hrvatskih novinara razloga za brigu imalo je rukovodstvo Srbije. Jer zbog sankcija Evropske unije Srbija preti zabrana uvoza ruske nafte. Tražio je zvanični Beograd da bude izuzet. „U Nacrtu je trebalo tako da bude, a onda su se naše komšije pohvalile da su oni zaslužni što nije došlo do derogacije te norme“, naveo je Vučić.

„Postojao je taj mehanizam, ali je Hrvatska rekla ne može. Pa ovo je skandal neviđenih razmera“, ocenila je Ana Brnabić.

„Da kažem da sam iznenađen, šokiran, zgađen“, kazao je ministar unutrašnjih poslova u odlazećoj Vladi Aleksandar Vulin.

„Ovo je otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji“, smatra Brnabić.

A predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković kaže: „Evo sad sam malo dok sa se vozio u autu, video ove prilično burne i besprizorne reakcije sa strane Srbije“

Dok premijerka Srbije dodaje – sama Hrvatska je insistirala i EU pustila.

Plenković tvrdi da je bilo puno zemalja protiv toga. „Neka se malo raspitaju, a neka pitaju i Evtropsku komisiju što se nije zalagala za njih“, dodaje.

Andrej Plenković ne krije da se i on zalagao da Srbija ne bude izuzeta iz osmog paketa sankcija.

„Imamo situaciju gde će Srbija imati jeftnu rusku naftu koja će doći u hrvatske luke, otići Jadranskim nafotvodom u Srbiju, pa će u Srbiji zbog dila sa Putinom imati jeftiniju naftu, jeftiniji benzin, a mi ćemo tu biti šta? Nekakve korisne budale“, naveo je Plenković.

Hrvatska je samo radila svoj posao, naveo je Vučić i dodao: „Sve ono što je radila više decenija. Dakle od 1941. pa nadalje“.

Pravi se nevešt, doslovno, kaže Plenković. „Sada odjedanput nama lepi neke etikete. Može nafta, ali ne ruska“, kaže.

„Mi ćemo morati da se snađemo na drugi način da platimo višu cenu“, kaže Vučić.

Mandatarka već računa koliko višu: „Sva ostala nafta je najmanje 20 odsto skuplja od te ruske nafte. Našim građanima i našoj privredi izbijaju stotine i stotine miliona evra direktno iz džepa“.

Srbija je za takav scenario spremna, tvrdi resorna tehnička ministarka. „Naftna industrija Srbije se već mesecima priprema za to. dakle uvoziće samo nerusku naftu 80 posto, 20 posto će biti srpska nafta. Dakle mi smo od prvog trenutka računali da mi nemamo od 1. novembra mogućnost ruske nafte i to je naš zadatak bio da se za to spremimo“, navodi ministarka energetike Zorana Mihajlović.

U Vladi sede i oni koji su spremniji da iskoriste svaku priliku za obračun sa Hrvatima. „Hrvatska politika prema Srbiji jeste politika koja je mešavina loših namera i kompleksa. Ovo je ustaška politika“, rekao je Vulin.

To je ta nenormalna retorika koja dolazi iz Srbije ili od njihovoh trbuhozboraca tabloida, kaže na to predsednik hrvatske Vlade i dodaje: „Ja sam prvi put doživeo da sam ja glavni ustaša u Hrvatskoj“.

Kakva je retorika bila u Pragu iza zatvorenih vrata ostaje iza zatvorenih vrata… Pred novinarima poruke jasne. „Nema sedenja na dve stolice. Poruka jasna kao dan“, kaže Plenković.

„Kao što vidite mirno i lagano ulazim i svima ću da odgovorim. Moj odgovor će biti pristojan, odgovoran, ozbiljan, dalekosežan“, rekao je Vučić.

Dalekosežne bi mogle da budu i neke odluke.

Komentari (152)

Vidi sve komentare