Šta je obećalo Ministarstvo poljoprivrede, a nije ispunilo

Biznis 14. feb 202221:2914 komentara

Pre četiri godine ministar poljoprivrede obećao je da će se država odreći akcize na gorivo koje kupuju poljoprivrednici - i to obećanje nije ispunio, kaže za Infoibiz Slavko Vukov iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata. Dodaje da poljoprivrednici traže od vlade da ispuni dva zahteva, koji treba da reše višegodišnje probleme i da očekuju odgovor nadležnih do kraja nedelje. Vukov podseća da su subvencije po hektaru sada 4 .000 dinara, a da bi trebalo da budu 24.000 dinara kako bi se ratarska proizvodnja sa rastućim cenama semena i đubriva isplatila.

Pročitajte još:

Krediti za đubrivo, kaže Slavko Vukov, mogu da budu – omča oko vrata.

„Ako se poljoprivrednik zaduži, otkud zna za koliko će moći da proda svoje proizvode, da li će moći da nadoknadi troškove i vrati zajam“, kaže Vukov.

Podsetimo, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Savez udruženja poljoprivrednika zapadne Srbije poslali su predsedniku i premijerki Srbije zahteve u vezi sa problemima koje imaju poljoprivrednici tih krajeva, i između ostalog, zatražili ukidanje akcize na euro dizel i veće subvencije.

Radi dobrobiti malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača i očuvanja sela, Vlada Srbije treba da, kako se ističe u saopštenju ovih udruženja, ispoštuje nekoliko zahteva.

Osim ukidanja akcize za euro dizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva, neophodne su, navodi se, subvencije po 200 evra po hektaru, zatim redovna i brza isplata subvencija, isplata svih zaostalih neisplaćenih subvencija i isplata budućih subvencija u roku od 45 do 60 dana od dana podnošenja zahteva.

Poljoprivrednici traže i regulisanje uvoza smrznutog mesa iz inostranstva, kao i regulisanje nekontrolisanog uvoza mleka u prahu.

Komentari

Vaš komentar